Αρχική Σπίτι & Design Ζωόμορφος καθρέπτης Fendo της Mogg.

Ζωόμορφος καθρέπτης Fendo της Mogg.

by Andreas Rekopoulos
Ζωόμορφος καθρέπτης Fendo της Mogg

Ο καθρέπτης Fendo της Ιταλικής εταιρίας Mogg είναι ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό αντικείμενο που μεταφέρει ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για τα ζώα που αφανίζονται.

Αρχικά ο καθρέπτης σχεδιάστηκε από το στούντιο CTRLZAK ως κομμάτι της εικαστικής  έκθεσης “Extincto” η οποία έχει σκοπό να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα άγρια ζώα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Η μεγάλη επιτυχία της έκθεσης αλλά και τα πολύ θετικά σχόλια του κοινού για το συγκεκριμένο κομμάτι οδήγησαν στην συνεργασία με την Mogg ώστε ο εντυπωσιακός αυτός καθρέπτης με το ιδιόμορφο «σχεδόν θεατρικό» στυλ να περάσει και σε παραγωγή.

Σαν κομμάτι ο Fendo έχει ένα σκοτεινό και δραματικό ύφος, καθώς το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι ευχάριστο. Είναι το μήνυμα ότι ο άνθρωπος εξαφανίζει τα άγρια ζώα και πρέπει να σταματήσει να το κάνει και να δείξει σεβασμό στις άλλες μορφές ζωής.

Το σχήμα των καθρεπτών είναι εμπνευσμένο από το πρόσωπο θηλαστικών της Αφρικής τα οποία μέχρι πριν μερικούς αιώνες ζούσαν σε μεγάλους πληθυσμούς, όμως το ανθρώπινο κυνήγι τα εξαφάνισε εντελώς. Πρόκειται για το Hippotragus Leucophaeus και το Alcelaphus buselaphus buselaphus, δύο κερασφόρα θηλαστικά που εξαφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα.

Στο σχέδιο των CTRLZAK το ενσωματώνονται τα χαρακτηριστικά κέρατα των ζώων καθώς και η σιλουέτα του προσώπου τους αυτούσια. Το πρόσωπο των ζώων όμως έχει αντικατασταθεί με έναν καθρέπτη, ο οποίος αντικατοπτρίζει το δικό μας ανθρώπινο πρόσωπο. Δημιουργώντας έτσι ένα νέο είδος, έναν άνθρωπο-ζώο που είναι συνάμα ο θηρευτής αλλά και το θήραμα μαζί. Η σημειολογία είναι ότι ο αντικατοπτρισμός μας δείχνει και την δική μας κατάληξη όταν εφόσον δεν σταματήσουμε την καταστροφική μας για τα άλλα είδη συμπεριφορά, θα καταλήξουμε θύματα των πράξεων μας.

Ο καθρέπτης Fendo είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι που ακροβατεί ανάμεσα στην διακόσμηση και την τέχνη. Ως γνήσιο έργο τέχνης εκφράζει παράλληλα τις ανησυχίες του καλλιτέχνη μεταφέροντας ένα μήνυμα που μας αφορά όλους ως είδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.