Αρχική Σπίτι & Design Ξύλινο μαχαίρι κουζίνας SKID.

Ξύλινο μαχαίρι κουζίνας SKID.

by Andreas Rekopoulos
Ξύλινο μαχαίρι κουζίνας SKID

Το SKID είναι το πρώτο ξύλινο μαχαίρι κουζίνας, ένα μαχαίρι πραγματικά μοναδικό. Ιδιαίτερα κομψό, εξαιρετικά κοφτερό και παράλληλα πολύ οικολογικό.

Ο σχεδιασμός και η παραγωγή του SKID έγιναν από την LIGNUM, ένα στούντιο βιομηχανικού σχεδιασμού που επικεντρώνετε σε οικολογικά και ανανεώσιμα προϊόντα.

Η ιδέα ξεκίνησε από την σκέψη να φτιαχτεί ένα μαχαίρι ελαφρύ, εύχρηστο και κατασκευασμένο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Οι σχεδιαστές μελέτησαν τα υπάρχοντα μαχαίρια με την νοοτροπία ότι ξεκινάνε από λευκή σελίδα, χωρίς κανένα περιορισμό στην φιλοσοφία σχεδιασμού. Έτσι και καταλήξαν ότι το μέταλλο δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί την βάση του μαχαιριού και μπορεί να αντικατασταθεί από ξύλο καρυδιάς, ένα ιδανικό υλικό για μαγειρικά εργαλεία.

Το ξύλο είναι ανθεκτικό, οικολογικό, καθαρίζεται εύκολα, ενώ έχει και φυσικές αντί-μικροβιακές ιδιότητες. Για αυτό τον λόγο άλλωστε είναι και τόσο δημοφιλές στην κατασκευή άλλων εργαλείων μαγειρικής όπως κουτάλες, επιφάνειες κοπής και σπάτουλες. Έτσι η σχεδιαστική ομάδα αποφάσισε να πειραματιστεί και να εξελίξει ένα μαχαίρι φτιαγμένο από ξύλο! Το μόνο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν είναι η μικρή λεπτομέρεια ότι ο ξύλο να δεν μπορεί να διατηρήσει την κόψη του, διότι είναι μαλακό υλικό. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με τον πιο απλό τρόπο, προσθέτοντας στο ξύλο μια λεπτή φέτα μετάλλου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ξύλινο σκελετό ντυμένο με μια μεταλλική λεπίδα-ξυράφι.

Η λεπίδα καταλαμβάνει μόλις το 3% του συνολικού όγκου του μαχαιριού, όλο το υπόλοιπο είναι ξύλο.  Έτσι το οικολογικό αποτύπωμα του μαχαιριού σαν διαδικασία κατασκευής είναι μηδαμινό. Μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την χύτευση, θέρμανση και κατεργασία του μετάλλου, η παραγωγή ενός SKID παράγει 32 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ρύπου από έναν κανονικό μεταλλικό μαχαίρι. Ουσιαστικά αντικαθιστώντας κάποιον όγκο μετάλλου με ξύλο παράγεται ένα κανονικού μεγέθους μαχαίρι κουζίνας, χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα μετάλλου που θα χρειαζόταν ένας μικρός σουγιάς.

Η διαδικασία αυτή έχει επίσης μεγάλα οφέλη και στην εξοικονόμηση νερού, καθώς η μεταλλουργικές εργασίες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού για ψύξη, ενδεικτικά για να φτιαχτεί ένα κιλό ατσάλι υψηλής σκληρότητας χρειάζεται 30-50 λίτρα νερού. Με αυτή την μικρή ποσότητα ατσαλιού φτιάχνονται 70-90 μαχαίρια SKID.

Το μαχαίρι κουζίνας SKID είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εξέλιξης ενός προϊόντος από το μηδέν. Προέκυψε από ένα απλό σκίτσο, εντελώς διαφορετικό από τα δεδομένα της αγοράς. Κατόπιν δοκιμάστηκαν αμέτρητα πρωτότυπα τα οποία δόθηκαν σε 20 επαγγελματίες μάγειρες ανά τον κόσμο ώστε να δοκιμαστούν και να τελειοποιηθούν. Το τελικό προϊόν είναι μαχαίρι που κόβει εξαιρετικά καλά, είναι κατασκευασμένο με οικολογικό τρόπο, αλλά είναι επίσης πολύ ανθεκτικό και ευέλικτο στην χρήση του. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το SKID είναι πιο ανθεκτικό από ένα πλήρως μεταλλικό μαχαίρι. Αυτό διότι η φυσική ευλυγισία του ξύλου ακολουθείται από την λεπτή λεπίδα, δίνοντας έτσι στο SKID μεγαλύτερη ανοχή σε στραβώματα από ένα μεταλλικό μαχαίρι.

Η τελική πινελιά του ενδιαφέροντος αυτού project είναι ότι οι παραγωγοί του SKID θα διαθέτουν μέρος των κερδών για τον σκοπό της αναφύτευσης δέντρων. Έτσι ακόμη και το ξύλο που καταναλώνεται για τον σκελετό του μαχαιριού και την χάρτινη συσκευασία ανανεώνεται, κάνοντας το SKID ένα απόλυτα ανανεώσιμο προϊόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.