Αρχική Τέχνη Κινητικό γλυπτό Metamorphosis από τον David Cerny.

Κινητικό γλυπτό Metamorphosis από τον David Cerny.

by Andreas Rekopoulos

Το Metamorphosis του Τσέχου καλλιτέχνη David Cerny είναι ένα ξεχωριστό δημιούργημα που συνδυάζει τα στοιχεία ενός κινητικού έργου, ενός γλύπτου και ενός σιντριβανιού και σε ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Το εντυπωσιακό αυτό κινητικό γλυπτό βρίσκεται στο τεχνολογικό πάρκο “Whitehall” στην Charlotte NC των ΗΠΑ και ήδη αποτελεί ένα από τα ορόσημα της περιοχής. Η κατασκευή αποτελείται από πολλαπλά φύλα ανοξείδωτου ατσαλιού με συνολικό βάρος 14 τόνους. Οι ατσάλινες αυτές πλάκες διαχωρίζονται σε 7 στρώματα τα οποία περιστρέφονται και δημιουργούν σουρεαλιστικά σχήματα. Όταν όλα τα στρώματα ευθυγραμμιστούν, τότε ο ασαφής μεταλλικός όγκος “μεταμορφώνεται” και σχηματίζει την μορφή ενός γιγάντιου μεταλλικού κεφαλιού ύψους 7 μέτρων. Παράλληλα το Metamorphosis λειτουργεί και ως σιντριβάνι καθώς από το στόμα του κεφαλιού ρέει νερό.

Το δημιούργημα του Cerny είναι επιβλητικό και ιδιαίτερο πολύπλοκο στην κατασκευή του, καθώς εκτός από το εικαστικό κομμάτι διαθέτει και τεχνολογικό υπόβαθρο. Η κίνηση του γλυπτού ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και η συνεχόμενη μετατόπιση τόνων μετάλλου απαιτεί μηχανολογική δουλειά υψηλού επιπέδου. Το Metamorphosis αποτελεί κατά την γνώμη μας μια από τις καλύτερες δουλειές του ανατρεπτικού David Cerny, ο οποίος αρέσκεται ιδιαίτερα στο να δημιουργεί προκλητικά έργα και να τα τοποθετεί σε δημόσιους χώρους ως μια “επίθεση τέχνης” όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει. Στην συνέχεια του άρθρου μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο που δείχνει πως γίνεται η “μεταμόρφωση” του γλυπτού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.