Αρχική Σπίτι & Design Κεραμικά μαχαίρια κουζίνας Kyocera Kyotop Damascus.

Κεραμικά μαχαίρια κουζίνας Kyocera Kyotop Damascus.

by Andreas Rekopoulos
Kyocera Kyotop Damascus SandGarden Ceramic Knives

Η Ιαπωνική Kyocera είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στην ανάπτυξη κεραμικών υλικών και πρωτοπόρος στην κατασκευή κεραμικών μαχαιριών. Έχοντας ήδη στην γκάμα της μερικά από τα σκληρότερα μαχαίρια που κυκλοφορούν, σπρώχνει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με τα κεραμικά μαχαίρια Kyotop Damascus Sandgarden που φτιάχνονται από σκόνη ζιργκόν, η οποία πρεσάρεται κάτω από 300 τόνους πίεση.

Τα διαμάντι είναι ως γνωστόν το πιο σκληρό υλικό που υπάρχει στην φύση. Μπορεί ακόμη να μην είναι τεχνικά εφικτό να φτιαχτούν πραγματικά διαμάντια σε εργαστήριο, όμως είναι ευρέως διαθέσιμα τα τεχνητά διαμάντια. Αυτά είναι τα γνωστά μας ζιργκόν, τα οποία είναι πολύ κοντά σε σκληρότητα στα πραγματικά διαμάντια. Τα ζιργκόν συνήθως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων, όμως η Kyocera χρησιμοποιεί σκόνη από ζιργκόν για να φτιάξει τα σκληρότερα μαχαίρια που υπάρχουν….

Το αποτέλεσμα είναι ένα μαχαίρι με ελάχιστο βάρος, το οποίο είναι ασύγκριτα κοφτερό και δεν χρειάζεται ακόνισμα ποτέ. Στον τομέα της εμφάνισης η υψηλή τεχνολογία έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την Ιαπωνική παράδοση. Το κλασσικού σχήματος χερούλι είναι αρμονικά δεμένο με την μαύρη high tech λεπίδα, δίνοντας μια εικόνα γνώριμη αλλά ταυτόχρονα φουτουριστική.

Το όνομα “Sandgarden” επίσης δεν είναι τυχαίο, είναι μια παραπομπή στην τεχνοτροπία διαρρύθμισης των πέτρινων κήπων “Karesansui”. Η παραδοσιακή αυτή τεχνική περιλαμβάνει την χάραξη κυματιστών γραμμών, οι οποίες ονομάζονται “sand ripples” και συμβολίζουν τον ωκεανό και την ρευστότητα του νερού.

Όπως οι Ιαπωνικοί κήποι χαρακτηρίζονται από ακρίβεια στον σχεδιασμό τους και αρμονία το ίδιο συμβαίνει και με τα μαχαίρια της Kyocera. Η κεραμική λεπίδα των Kyotop Damascus είναι κατασκευασμένη με απόλυτη ακρίβεια και έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό ατσάλι, πράγμα που τα καθιστά εργαλεία στα χέρια ενός σεφ. Καταρχάς το κεραμικό έχει πολλαπλάσια σκληρότητα από το ατσάλι. Σαν μέτρο σύγκρισης ένα μαχαίρι με σκληρότητα 55+ στον πίνακα σκληρότητας υλικών του Rockwell θεωρείται εξαιρετικό και κόβει σαν νυστέρι. Τα Kyotop Damascus Sandgarden παρότι είναι δύσκολο να μετρηθούν με αυτή την μεθοδολογία επιτυγχάνουν σκληρότητα της τάξεως του 70, πράγμα που τα τοποθετεί πολλά επίπεδα πάνω από το ατσάλι και περισσότερο κοντά στο διαμάντι. Ως αποτέλεσμα δεν στομώνουν σχεδόν με τίποτα και δεν χρειάζεται ποτέ να ασχοληθεί κάποιος να τα ακονίσει.

Παράλληλα το κεραμικό μαχαίρι δεν αφήνει απολύτως καμία γεύση, ενώ είναι και 100% ανθεκτικό σε οποιαδήποτε μορφή χημικής αλλοίωσης από μαγειρικά υλικά όπως το αλάτι, το λάδι ή τα οξέα των φρούτων. Αυτό σημαίνει απόλυτη υγιεινή καθότι δεν υπάρχει καμία διατήρηση οσμής μετά το πλύσιμο και ο καθαρισμός τους είναι ευκολότερος. Τέλος το μικρό τους βάρος τα καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτα για πολύωρη εργασία.

Όμως παρότι τα κεραμικά μαχαίρια έχουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, έχουν και κάποιες ιδιοτροπίες που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα γνωστά μεταλλικά μαχαίρια και είναι περισσότερο κατάλληλα για συγκεκριμένες εργασίες. Καταρχάς το κεραμικό ως γνωστόν σπάει, δεν είναι το ίδιο εύθραυστα με ένα πιάτο για παράδειγμα, αλλά εάν σας πέσουν ή υποστούν κρουστική καταπόνηση υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν.

Αυτό το χαρακτηριστικό των κεραμικών μαχαιριών τα κάνει επίσης ακατάλληλα για κόψιμο κοκκάλων και άλλων σκληρών υλικών που απαιτούν κρουστική κίνηση και αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν ακόμη κεραμικοί μπαλτάδες. Τέλος παρότι θεωρητικά δεν χρειάζονται ακόνισμα ποτέ, όπως αναφέρθηκε ήδη τα κεραμικά μαχαίρια είναι κατάλληλα μόνο για τομή και όχι για κρούση, έτσι αν τα στομώσετε λόγω κακής χρήσης δεν υπάρχει τρόπος να τα ακονίσετε ξανά και η μόνη επιλογή είναι να σταλούν πίσω στο εργοστάσιο για ακόνισμα μέσω θερμικής κατεργασίας.

Τα Kyotop Damascus Sandgarden συνοδεύονται από 5ετή εγγύηση και φτιάχνονται αποκλειστικά στην Ιαπωνία στο νησί Kyushu όπου η Kyocera έχει εγκαταστήσει μια υπερσύχρονη γραμμή παραγωγής κεραμικών εργαλείων. Οι τιμές τους ξεκινάνε από 160€ περίπου για τα μικρά κεραμικά μαχαίρια, όπως για παράδειγμα το μαχαίρι φρούτων και ξεπερνάνε τα 300€ για τα μεγάλα κεραμικά μαχαίρια, όπως το μαχαίρι Chef και το εξαιρετικό μαχαίρι Sashimi το οποίο προορίζεται για την προπαρασκευή Sushi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.