Αρχική Αρχιτεκτονική Sugamo Shinkin Bank από την Emmanuelle Moureaux.

Sugamo Shinkin Bank από την Emmanuelle Moureaux.

by Andreas Rekopoulos
Emmanuelle Moureaux Sugamo Shinkin Bank

Τα κτίρια των τραπεζών είναι συνήθως μονοδιάστατοι χώροι που αποπνέουν σοβαρότητα, έτσι αν κάποιος ρωτούσε ποιό χρώμα ταιριάζει περισσότερο σε μια τράπεζα, η επικρατέστερη απάντηση θα ήταν σίγουρα το αποστειρωμένο και τεχνοκρατικό γκρι.

Όμως η Ιαπωνική τράπεζα Sugamo Shinkin θέλησε να πρωτοτυπήσει δημιουργώντας  έναν χώρο διαφορετικό, εύθυμο και ευχάριστο, όπου οι πελάτες θα έρχονται να αφήσουν τα χρήματα τους με χαμόγελο. Έτσι προσέλαβε το ευρηματικό αρχιτεκτονικό γραφείο emmanuelle moureaux architecture + design για να φτιάξει έναν χώρο που  πραγματικά διαφοροποιείται από τους συνηθισμένους.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι σοβαρός, χωρίς όμως να είναι μονόχνοτος και καταπιεστικός. Βλέποντας κάποιος το κτίριο από έξω εύκολα θα υπέθετε ότι πρόκειται για γραφεία διαφημιστικής εταιρίας ή μορφωτικού ινστιτούτου, καθώς τα έντονα στοιχεία χρώματος δίνουν έναν προοδευτικό χαρακτήρα. Το εσωτερικού του κτιρίου είναι σε αρμονία με το εξωτερικό, καθότι συνεχίζεται η ιδιόμορφη χρωματική παλέτα και υπάρχουν πολλοί φεγγίτες που παρέχουν φυσικό φωτισμό. Το κτίριο της Sugamo Shinkin είναι πραγματικά μια νέα θεώρηση για τα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου, διότι προσθέτει μια δημιουργική πινελιά στον μονοκόμματο τεχνοκρατικό χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το στήσιμο των γραφείων της Sugamo Shinkin δεν είναι τυχαίο, καθώς το μότο της τράπεζας είναι “είμαστε περήφανοι να εξυπηρετούμε χαρούμενους πελάτες”.  Έτσι το ύφος του κτιρίου είναι μια επέκταση της επιχειρηματικής κουλτούρας και του marketing της τράπεζας.

H Emmanuelle Moureaux είναι γνωστή για την ιδιόμορφη σχέση που έχει με τα έντονα χρώματα. Επίσης διαθέτει βαθιά κατανόηση της Ιαπωνικής κουλτούρας (είναι μόνιμος κάτοικος Ιαπωνίας εδώ και πολλά χρόνια). Έτσι ήταν σίγουρα ο ιδανικός συνεργάτης για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της «εύθυμης» τράπεζας.

Η κατασκευή του λευκού εξωτερικού είναι από ατσάλι, το οποίο είναι διάτρητο για λόγους διαχείρισης θερμοκρασίας, αλλά και αισθητικής. Το εσωτερικό του κτιρίου έχει επίσης πολλά φυτά τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και είναι διακοσμημένο με εικαστικά στοιχεία που απεικονίζουν πολύχρωμα δέντρα, ως φόρο τιμής στην Ιαπωνική αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωμετρική διαμόρφωση κήπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.