Αρχική Αρχιτεκτονική Διαμέρισμα Loft Panzerhalle στην Αυστρία.

Διαμέρισμα Loft Panzerhalle στην Αυστρία.

by Andreas Rekopoulos
Διαμέρισμα Loft Panzerhalle στην Αυστρία

Το Loft Panzerhalle είναι ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας με μοναδική χωροταξία και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου.

Ο χώρος αναπτύσσεται σε έκταση 350 τετραγωνικών μέτρων, σε δύο διαφορετικά επίπεδα, με μια αισθητική αφαιρετική όμως ταυτόχρονα καθηλωτική. Πρόκειται για ένα project που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ξεδιπλώνεται κυριολεκτικά στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η φιλοσοφία σχεδιασμού ήταν να διατηρηθούν τα κλασσικά βιομηχανικά στοιχεία του χώρου και ταυτόχρονα να εμπλουτισθούν με νέες ιδέες και μοντέρνα υλικά υψηλής τεχνολογίας. Αυτό επιτυγχάνετε με προσεκτικά μελετημένους συνδυασμούς όγκων και υλικών τα οποία διαφέρουν καθοριστικά, όμως ταυτόχρονα παντρεύονται σε ένα συναρπαστικό σύνολο.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο Smartvoll που έκανε και την διαμόρφωση του χώρου: «Ο στόχος ήταν να εκσυγχρονίσουμε την αισθητική, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφο τον αυθεντικό χαρακτήρα του κτιρίου. Βασικός πυλώνας του σχεδιασμού ήταν επίσης η γενναιόδωρη χρήση ανοικτών χώρων που προσφέρουν μια εμπειρία ευρυχωρίας και άνεσης σε όλες τις διαστάσεις».

Η αυθεντική βιομηχανικής φύσεως ευρυχωρία που χαρακτηρίζει το μοναδικό αυτό Loft όχι απλά διατηρείται, αλλά εμπλουτίζεται με εντελώς νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι τσιμεντένιοι τοίχοι γυαλίστηκαν και επιστρώθηκαν με ματ επικάλυψη κεριού, ώστε να δείξουν πιο φρέσκοι και επιμελημένοι. Ταυτόχρονα η βιομηχανική τσιμεντένια αισθητική τους συμπληρώθηκε με στοιχεία γυαλιού, ξύλου και μετάλλου. Σε συνδυασμό με το κλασσικό ζεστό τούβλο που διατηρήθηκε ανέπαφο προκύπτει μια σύνθεση όπου η αυθεντική εικόνα του χώρου βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με την νέα μοντέρνα παρέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι διακοσμητικό, χρηστικό και διαχρονικό.

Εξίσου εντυπωσιακή μελέτη έχει γίνει και στην διαρρύθμιση των όγκων και της τοιχοποιίας. Το επάνω επίπεδο του κτιρίου είναι ένας «μισός-όροφος» σαν μια κορδέλα που ντύνει περιμετρικά τον χώρο. Εκεί φιλοξενούνται το υπνοδωμάτιο και τα μπάνια, σε δεσπόζουσα θέση χωρίς να αφαιρούν όμως την ψηλοτάβανη θεώρηση που δίνει έναν μοναδικό αέρα ευρυχωρίας.

Την όμορφη αυτή εικόνα συμπληρώνουν τα μεγάλα παράθυρα που διαχέουν άπλετο φως ανεμπόδιστο από οποιαδήποτε τοιχοποιία να κατακλίσει ολόκληρο το Loft. Έτσι προκύπτει ένας μονοκόμματος τεράστιος φωτεινός χώρος. Επιπροσθέτος του άπλετου φυσικού φωτός τον φωτισμό του χώρου συμπληρώνουν προσεκτικά τοποθετημένα φωτιστικά LED που ενσωματώνονται αβίαστα στο περιβάλλον αποκτώντας χρηστικό αλλά και διακοσμητικό ρόλο όταν είναι σε λειτουργία.

Αναμφίβολα όμως το πιο κεντρικό και καθοριστικό στοιχείο του project είναι η πανέμορφη σκάλα που από μόνη της αποτελεί αρχιτεκτονική μέσα στην αρχιτεκτονική. Χτισμένη ως ένα μονοκόμματο κατασκεύασμα που αποτελεί δομικό στοιχείο του παταριού είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα από μόνη της. Στην βάση της υπέροχης αυτής σκάλας συναντά κανείς την δεσπόζουσα μίνιμαλ κουζίνα η οποία ενσωματώνεται ως αναπόσπαστο στοιχείο του σαλονιού. Εκεί η μαγειρική αποκτά μια δημιουργική πτυχή σε αρμονία με το ευρύχωρο σαλόνι, ενώ η σκάλα σημείο αναφοράς οδηγεί στους πιο προσωπικούς χώρους του loft.

Το Loft Panzerhalle θα μπορούσε εύκολα να γίνει σκηνικό γυρισμάτων για ταινίες του James Bond. Είναι ένας καθηλωτικός χώρος με ευχάριστα ουδέτερο χαρακτήρα. Θα ήταν εξίσου ιδανικό ως το σπίτι του ήρωα της ταινίας ή με την ίδια άνεση το καταφύγιο της σατανικής μεγαλοφυίας που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Αυτή είναι και η τεράστια επιτυχία του εικαστικού εγχειρήματος, είναι ένας χώρος άρτιος και αξιόλογος από κάθε οπτική γωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.