Αρχική Σπίτι & Design Φωτιστικό ToFU, απόλυτος Ιαπωνικός μινιμαλισμός.

Φωτιστικό ToFU, απόλυτος Ιαπωνικός μινιμαλισμός.

by Andreas Rekopoulos
ToFU table lamp by Tokujin Yoshioka for Yamagiwa

Το επιτραπέζιο φωτιστικό ToFU σχεδιάστηκε το 2000 από τον Ιάπωνα designer, Tokujin Yoshioka για την εταιρία Yamagiwa. Το σχέδιο του είναι  αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Ιαπωνικού Design. Μινιμαλιστικό, αυστηρό, γεωμετρικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Είναι φτιαγμένο από ένα μονοκόμματο κομμάτι ακρυλικού, κομμένο με απόλυτη ακρίβεια ώστε να φωλιάσει μέσα ένας σωλήνας από αλουμίνιο που φιλοξενεί μια λάμπα αλογόνου. Το φως ταξιδεύει μέσα στο διάφανο ακρυλικό και διαχέεται από όλες του τις πλευρές δημιουργώντας ένα κομψό φωτεινό ορθογώνιο.

Το ToFU προσφέρει έναν ανάλαφρο ατμοσφαιρικό φωτισμό που σβήνει απαλά στον χώρο, αποτελώντας έτσι περισσότερο ένα φωτεινό έργο τέχνης παρά ένα χρηστικό φωτιστικό. Φιλοξενείται στην μόνιμη συλλογή του μουσείου μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης MoMΑ και αποτελεί ένα από τα πλέον κλασσικά κομμάτια σύγχρονου υπέρ-μινιμαλιστικού Design.

Ο Tokujin Yoshioka φημίζεται για το χαρακτηριστικά αφαιρετικό του Design. Ξεκίνησε την διεθνή του καριέρα το 1987 συνεργαζόμενος με τον Shiro Kuramataκαι τον Issey Miyake και ίδρυσε το δικό του studio σχεδιασμού το 1988. Έχει ολοκληρώσει πολλά Project για τον οίκο Issey Miyake τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και σημαντικές δουλειές για γνωστές εταιρίες όπως την HERMES, την BMW, την TOYOTA,την KDDI και την SWAROVSKI.

Το ToFU διατίθεται σε δύο μεγέθη, το μικρό έχει διαστάσεις 21 Χ 28 Χ 7,6 εκατοστά, ενώ το μεγάλο έχει διαστάσεις  29,5 Χ 36,5 Χ 7,6 εκατοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.