Αρχική Αρχιτεκτονική Η πεζογέφυρα της πόλης Esch sur Alzette στο Λουξεμβούργο.

Η πεζογέφυρα της πόλης Esch sur Alzette στο Λουξεμβούργο.

by Andreas Rekopoulos
Pedestrian Bridge Esch sur Alzette Luxembourg

Πολλές πόλεις έχουν σαν τοπόσημα γέφυρες, με παρουσία τόσο έντονη που φτάνουν στο σημείο να διαφημίζουν την πόλη τους και να γίνονται μέχρι και σύμβολα των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Τέτοια παραδείγματα είναι η γέφυρα του Brooklyn στη Νέα Υόρκη και η γέφυρα Golden Gate του San Fransisco. Το κόσμημα της πόλης Esch sur Alzette του Λουξεμβούργου, όμως, δεν είναι μια απλή γέφυρα. Το τοπόσημο της πόλης Esch sur Alzette είναι μία σύγχρονη και εντυπωσιακή πεζογέφυρα.

Στην δεύτερη σε μέγεθος αυτή πόλη του Λουξεμβούργου, οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση από το κέντρο της πόλης στο πολυσύχναστο πάρκο Galgenberg, καθώς μεταξύ τους παρεμβάλλεται ο σιδηροδρομικός σταθμός. Η λύση δεν ήταν άλλη από την κατασκευή μιας πεζογέφυρας που θα επέτρεπε στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης την εύκολη μετάβαση από την πόλη στο πάρκο, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούσε και ένα επίτευγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Η λιτή αυτή πεζογέφυρα σχεδιάστηκε από τις αρχιτεκτονικές εταιρίες Metaform Architects και Τ6-Ney & Partners και ολοκληρώθηκε το 2009. Έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Έχει κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου από χάλυβα και είναι βαμμένη σε ανοιχτό γκρι εξωτερικά και έντονο κόκκινο εσωτερικά. Πρόκειται για μία αισθητικά άρτια κατασκευή που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.

Το εξωτερικό, οργανικό κέλυφος που έχει η πεζογέφυρα διαθέτει μεγάλα ανοίγματα ώστε να επιτρέπει στον επισκέπτη ανεμπόδιστη θέα προς το τοπίο. Παράλληλα, είναι μελετημένη για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των επισκεπτών με το κλιμακοστάσιο και το ασανσέρ να προσφέρουν άνετη πρόσβαση στον καθένα.

Η πεζογέφυρα φωτίζεται με τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας εσωτερικά, ενώ εξωτερικά αφήνεται να αντανακλά στην επιφάνεια της τα υπέροχα φώτα της πόλης που τη φιλοξενεί, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμη ενέργεια.

Η πεζογέφυρα της πόλης Asch sur Alzette έχει κερδίσει τα βραβεία Steel Construction Award 2011 και Building of the Year 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.