Αρχική Αρχιτεκτονική Παρεκκλήσι σε Αυτοκινητόδρομο του Siegerland των Schneider + Schumacher.

Παρεκκλήσι σε Αυτοκινητόδρομο του Siegerland των Schneider + Schumacher.

by Anna Karataglidou
Siegerland Roadside Chapel by Schneider + Schumacher

Οι Schneider και Schumacher δημιουργούν αυτό το ενδιαφέρον παρεκκλήσι στο πλάι του αυτοκινητόδρομου Α 45 της περιοχής Siegerland στο Wilnsdorf της Γερμανίας. Φαίνεται τέτοιου είδους κτίρια να έχουν αρχίσει από πολύ παλιά να ξεφυτρώνουν στις παρυφές των αυτοκινητόδρομων παντού στη Γερμανία, δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα στη διαδρομή των ταξιδιωτών. Το συγκεκριμένο παρεκκλήσι είναι το τεσσαρακοστό της χώρας.

Ο καθηγητής Schumacher ορίζει το σχεδιαστικό πρόβλημα: κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων συναντάς πάντοτε σταθμούς και σημεία στάσης για ανεφοδιασμό, φαγητό, ξεμούδιασμα και ύπνο. Τα σημεία αυτά είναι συνήθως τυποποιημένα και γεμάτα κόσμο χωρίς ούτε ένα σημείο ησυχίας και περισυλλογής, δύο ανάγκες που είναι επίσης βαθύτατα ανθρώπινες. Ιδιαίτερα στα μακρινά ταξίδια, η ανάγκη για ένα μέρος ηρεμίας και γαλήνης, για μια πραγματική στάση, είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Με αυτή την αφορμή ο Schumacher συνεργάστηκε με τον Schneider και δημιούργησαν ένα παρεκκλήσι (κατασκευή 2009-2013) με έντονο χαρακτήρα τοπόσημου εξωτερικά και ένα ήρεμο και γαλήνιο εσωτερικό.

Η εξωτερική μορφολογία που έχει το παρεκκλήσι χαρακτηρίζεται από έντονες, σχεδόν επιθετικές ακμές και φωτεινό λευκό χρώμα που να το κάνει να ξεχωρίζει. Το περίγραμμα του είναι εμπνευσμένο από τη λευκή σιλουέτα των γερμανικών παρόδιων μικρών εκκλησιών που συναντά κανείς διάσπαρτες στην ύπαιθρο της χώρας. Στην ουσία πρόκειται για ένα ορθογώνιο βασικό σχήμα που περικλείει έναν εσωτερικό θόλο, και δύο μυτερά άκρα που προεξέχουν σαν σημεία αναφοράς στις μυτερές στέγες των υποτυπωδών καμπαναριών. Από την οπτική γωνία του δρόμου, και από τις δυο κατευθύνσεις, ο ταξιδιώτης βλέπει το ίδιο τυπικό περίγραμμα του παραδοσιακού παρεκκλησίου.

Η είσοδος αποτελεί επέκταση μίας διάβασης πεζών και εκτείνεται σε μεγάλο σχετικά μήκος. Φαίνεται να προσκαλεί στο εσωτερικό τον επισκέπτη αποσπώντας τον σταδιακά από την όχληση του δρόμου.

Το εσωτερικό ξαφνιάζει. Ένας εσωτερικός θόλος σε ζεστά χρώματα που φωτίζεται από την οροφή δημιουργεί ένα κατανυκτικό κλίμα με τα δύο “κωδωνοστάσια” να λειτουργούν σαν φεγγίτες του εσωτερικού. Ο θόλος αποτελεί μία αξιοθαύμαστη κατασκευή από 66 ημικυκλικά ξύλινα πλαίσια που κατασκευάστηκαν από 650 κομμάτια και κουμπώνουν μεταξύ τους σε κάνναβο που θυμίζει “πλευρά”. Προκατασκευασμένα ξύλινα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν για όλη την κατασκευή. Για ομοιομορφία έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο ξύλο με την κατασκευή του θόλου και στον εξοπλισμό του παρεκκλησίου (καθίσματα, μανουάλια). Μόνο η πλατφόρμα με την Αγία Τράπεζα είναι λευκή για να δοθεί η αίσθηση του άυλου. Μια αίσθηση που δημιουργείται σε εσωτερικό και εξωτερικό και από το σχεδιασμό του φωτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρεκκλήσι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η εξοχική κυκλαδίτικη φωλιά του Batman, παρακολουθήστε το video της εταιρείας που ανέλαβε το σχεδιασμό του φωτισμού:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.