Αρχική Σπίτι & Design Ονειρικά Design Αντικείμενα από την Alessi.

Ονειρικά Design Αντικείμενα από την Alessi.

by Andreas Rekopoulos

Ο Ιταλικός οίκος Alessi  είναι συνώνυμος με το ντιζάιν και την υψηλή αισθητική και  ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων του  και τις εξαιρετικές συνεργασίες  με διάσημους αρχιτέκτονες και designers απ όλο τον κόσμο.

Επί σχεδόν έναν αιώνα η εταιρεία εξακολουθεί να δημιουργεί Design αντικείμενα με διαχρονικό αέρα που ξεχωρίζουν και γίνονται ταυτόσημα με την μοντέρνα διακόσμηση. Με υψηλή τεχνογνωσία και αγάπη για την προσιτή πολυτέλεια η Alessi τολμάει να μετατρέψει τα καθημερινά αντικείμενα σε έργα τέχνης, προσφέροντας στον κόσμο μια πινελιά αισθητικής τελειότητας.

Οι συνεργασίες της με διάσημους αρχιτέκτονες και ντιζάινερς που έχουν αφήσει εποχή με τις δημιουργίες τους , την κάνει να διαφοροποιείτε και να παραμένει πάντα διαχρονική και επίκαιρη. Παρόλα αυτά διατηρεί τους ισχυρούς δεσμούς της με την παράδοση και το πολιτιστικό της υπόβαθρο συνεχίζοντας να λειτορυγεί το εργαστήριο κατασκευής μεταλλικών σκευών γνωστά για τον ιδιόμορφο και καλαίσθητο σχεδιασμό τους.

Πίσω από την οικογενειακή επωνυμία κρύβεται ο Alberto Alessi, ο οποίος κατάφερε να εντάξει στην παραγωγή του εργαστηρίου προοδευτικά, καινοτόμα προϊόντα του σύγχρονου ιταλικού ντιζάιν.

Η συνεργασία της Alessi με τον Alessandro Mendini ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της καθώς την οδήγησε στην αναδημιουργία της ενώ ο ίδιος παρέμεινε για χρόνια στενός σύμβουλος και συνεργάτης της. Βασικό στοιχείο της προσέγγισης του είναι η υβριδική σχέση ανάμεσα στην τέχνη και το ντιζάιν, οδηγώντας σε μεγάλη εμπορική επιτυχία πολλά πλέον δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας.

Το πιο αντιπροσωπευτικό αντικείμενο του σχεδιαστή που αποτέλεσε και το σήμα κατατεθέν της εταιρείας είναι το ανοιχτήρι κρασιών Anna G. που το 1994 στιγμάτισε την ιστορία του ντιζάιν. Ο σχεδιαστής εμπνεύστηκε για τον σχεδιασμό του από το πραγματικό πρόσωπο μιας φίλης και συνάδελφου, προφέροντας φόρο τιμής στην γυναίκεια οντότητα.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Mendini αναφέρει: “Θυμήθηκα ως παιδί όταν η γιαγιά μου άνοιγε ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι και μου φαινόταν πάντα σαν μια καλή παράσταση, ένα είδος τελετουργικού μπαλέτου: η στροφή του κεφαλιού, τα χέρια κινούμενα πάνω και κάτω, ο ήχος του φελλού βγαίνοντας από το μπουκάλι. Τότε ήταν που αποφάσισα να σχεδιάσω ένα ανθρωπομορφικό αντικείμενο. Σχεδίασα μια μπαλαρίνα, μια γυναικεία φιγούρα. Ήταν προφανές, όμως, ότι είχα υποσυνείδητα σχεδιάσει ένα πορτρέτο της Άννας.”

Το χαμογελαστό της πρόσωπο μετατράπηκε με τα χρόνια σε εικονικό πρότυπο, πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε ένα ευρύ φάσμα οικιακών επιτραπέζιων σκευών και εργαλείων κουζίνας σε πολλά διαφορετικά υλικά.

Μία εξίσου σημαντική συνεργασία της εταιρείας είναι αυτή με την βραβευμένη αρχιτέκτονα και μεταμοντέρνα σχεδιάστρια Zaha Hadid, η οποία δημιούργησε για τον ιταλικό οίκο αντικείμενα εκπληκτικής αισθητικής με μια δόση φουτουριστικής προσέγγισης που φανερώνουν την ικανότητα της να μεταφέρει περίτεχνα και αβίαστα την υψηλή αρχιτεκτονική στον βιομηχανικό σχεδιασμό.

To μικρό δημιούργημα της για την Alessi, το οποίο θυμίζει έντονα μακέτα κτιρίου της, είναι το Niche ένα κεραμικό μπολ, το οποίο αποτελείται από 5 ξεχωριστά κομμάτια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ή όλα μαζί σε μια σύνθεση. Το σχήμα του είναι χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας της Hadid, καθώς ευχαριστεί το μάτι και δημιουργεί άμεσα στον ακροατή την επιθυμία να το αγγίξει και να το περιεργαστεί.

Παράλληλα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές χρήσεις, όπως για σερβίρισμα ξηρών καρπών, ως φρουτιέρα, ή ακόμη και σε κάποιο γραφείο για την αποθήκευση συνδετήρων, στυλό και άλλων ειδών γραφικής ύλης.

Η Alessi έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές που ο καθένας αφήνει τη δική του πινελιά μέσα στην ευρεία γκάμα των προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία. Αναφορικά μερικοί από αυτούς είναι ο Ron Arad με την τριλογία από εντυπωσιακά μπολ, τις ορντεβιέρες Babyboop, ο Stefano Giovannoni με το εικονικό ανθρωπάκι Girotondo σε διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά, ο Daniel Libeskind με το ρολόι Time Maze με τις ακανόνιστες άκρες και τις απότομες γωνίες, και τέλος ο Philippe Starck με το επαναστατικό και άκρως λειτουργικό λεμονοστύφτη Juicy Salif, που αποτελεί το πιο εικονικό και εμβληματικό αντικείμενο τόσο της Alessi όσο και του ίδιου του σχεδιαστή.

Η Alessi αντιπροτάσσει με μεγάλη σοβαρότητα και ανταγωνιστικότητα τη δική της μοντέρνα προσέγγιση στην παγκόσμια υπόθεση που λέγεται ντιζάιν, σηματοδοτώντας μια σύγχρονη εκδοχή των καθημερινών χρηστικών αντικειμένων. Ο Ιταλικός οίκος ανήκει δικαιωματικά στα πλέον «καθιερωμένα» ονόματα της σύγχρονης και ιδιόμορφης αυτής μορφής τέχνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.