BLOG

Μίνιμαλ αρχιτεκτονική κατοικίας από τον Kenji Ido.

Με τις λιτές γραμμές του, το καθαρό γεωμετρικό του σχήμα και την φύση των υλικών του εμφανή στους εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατοικία στο Tamatsu, του αρχιτέκτονα Kenji Ido, που βρίσκεται στη πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας, αποτελεί ένα τέλειο δείγμα της σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής. Είναι ένα λευκό κουτί που ξεχωρίζει με την μίνιμαλ αρχιτεκτονική του από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην περιοχή.

Ο Kenji Ido, διευθύνει το προσωπικό του αρχιτεκτονικό γραφείο με την επωνυμία Kenji Architectural Studio ήδη από το 2003 και τα σχέδια του ακολουθούν το σχεδιαστικό ύφος ενός συνεχιστή του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική, με μια σύγχρονη μίνιμαλ ερμηνεία. Η κατοικία Tamatsu αποτελεί το τελευταίο δείγμα της δουλειάς του και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο για να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια.

Ως αρχιτέκτονας, ο Kenji Ido, είχε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερη πρόκληση: να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο εσωτερικό της κατοικίας.

Μπορεί αυτό το πρόβλημα να φαντάζει απλοϊκό, αλλά η κατοικία Tamatsu βρίσκεται σε ένα πολύ στενό οικόπεδο, μόλις 95 τ.μ., με τα γειτονικά κτίρια να βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση που εμποδίζουν το φυσικό φως. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής της οικογένειας για την οποία προορίζεται η κατοικία Tamatsu απαιτεί το κύριο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού και το μπάνιο να βρίσκονται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο να βρίσκονται οι κοινοί και μεγαλύτεροι χώροι του καθιστικού και της κουζίνας, οι χώροι δηλαδή που απαιτούν περισσότερο φως. Όμως, στατικοί λόγοι εμπόδιζαν τον μηχανικό να προσθέσει μεγάλα ανοίγματα στο πρώτο όροφο του κτιρίου, στην πλευρά που βλέπει στο δρόμο, δηλαδή την κύρια πρόσοψη.

Έτσι,o Kenji Ido εφάρμοσε μια σχεδιαστική κίνηση που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: προκειμένου να φωτιστεί ο πρώτος όροφος του κτιρίου, έστρεψε κατά 14 μοίρες τους άξονες των διαχωριστικών εσωτερικών τοίχων του δεύτερου ορόφου και άφησε δύο κενά-φεγγίτες στο δάπεδο του. Από εκεί το φως του δεύτερου ορόφου μοιράζεται και στον πρώτο. Τα κενά αυτά είναι τριγωνικού σχήματος το οποίο επαναλαμβάνεται και στο δώμα με τη μορφή υάλινης οροφής τύπου skylight που αυξάνει την ποσότητα φωτός που εισέρχεται τελικά στο σπίτι, δίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Στα κενά-φεγγίτες τοποθετήθηκε η εσωτερική σκάλα που ενώνει τους δύο ορόφους από τη μία πλευρά, και η βοηθητική σκάλα που βγαίνει στο δώμα. Ο Kenji Ido φρόντισε οι σκάλες αυτές να είναι κατασκευασμένες και σχεδιασμένες έτσι ώστε να αφήνουν το φως να περνάει, να δίνουν την αίσθηση ανάλαφρης μίνιμαλ κατασκευής, αλλά και να προσθέτουν ένα μεγάλο συν στο συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Την κλίση των 14 μοιρών «υιοθέτησε» και ο κάθετος τοίχος της εσωτερικής σκάλας, μόνο και μόνο για να εντείνει το αισθητικό αποτέλεσμα. Ο τοίχος  αυτός γυρίζει στο πάνω μέρος του, ακριβώς όπως ένα origami. Η απόκλιση αυτή από το συνηθισμένο δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας. Πραγματικά, η εσωτερική σκάλα αποτελεί ένα εσωτερικό γλυπτό λουσμένο στο φως που μοιάζει να αιωρείται!

Τη ζεστασιά του φωτός έρχονται να εντείνουν και τα υλικά που χρησιμοποιεί, τα οποία είναι ειλικρινή και αφήνουν εκτεθειμένη την φύση τους: ο χυτός πάγκος κουζίνας από εμφανές μπετόν, σε συνδυασμό με το ξύλο των πατωμάτων δημιουργούν την αίσθηση του «καθαρού», του απέριττου και μίνιμαλ σχεδιασμού που χαρακτηρίζει την σύγχρονη ιαπωνική μίνιμαλ αρχιτεκτονική και βρίσκει εδώ σαν εκφραστή της τον Kenji Ido. Μία αίσθηση που την πραγμάτωσε στην κατοικία στο Tamatsu.

Photo Credit: Yohei Sasakura

Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθήκη

Κορυφή
Αποστολή σε: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής EUR 2310 869 320
Shipping & Currency