BLOG

Βυθισμένη στο τοπίο: Κατοικία Edgeland House από το Bercy Chen Studio.

Η κατοικία Edgeland House είναι ένα σπίτι κρυμμένο μέσα στο πράσινο. Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται ανήκει σε πρώην βιομηχανική ζώνη. Ολόκληρη η τοποθεσία θεωρείται πλέον υπό αποκατάσταση και το κτίριο των αρχιτεκτόνων του Bercy Chen Studio αποτελεί στολίδι της.

Το ενδιαφέρον με την κατοικία Edgeland House είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί μία σχεδιαστική επαναδιαπραγμάτευση ενός από τους πρώτους τύπους κατοικίας της Βόρειας Αμερικής, αυτής των ιθαγενών της ηπείρου. Ο τύπος αυτός αποκαλείται pit house και στη ουσία είναι ένα βυθισμένο στο έδαφος κατάλυμα, το οποίο εκμεταλλεύεται την μάζα του χώματος που το περιβάλλει για να διατηρεί την θερμική του άνεση όλο το χρόνο.

Έτσι, λόγω τυπολογίας, αλλά και γενικότερης προσέγγισης του σχεδιασμού, η κατοικία Edgeland House έχει μία έντονη σχέση με το τοπίο. Πραγματικά, δείχνει σαν να είναι ένα με τη γη που την περιβάλλει. Κάτι που ισχύει και στην κυριολεξία με δύο τρόπους: από τη μία είναι θαμμένη κατά 2,10 μέτρα στο έδαφος του οικοπέδου και από την άλλη, την αγκαλιάζει και τη μονώνει φυτεμένο δώμα.

Το φυτεμένο δώμα της κατοικίας Edgeland House, αλλά και ο υπαίθριος της χώρος, έχει συνδυασμό από 40 είδη φυτών της περιοχής τα οποία είχαν εκλείψει και τώρα επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Bercy Chen Studio συνεργάστηκε γι’ αυτό τον σκοπό με το Lady Bird Johnson Wildflower Center.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Bercy Chen Studio εξασφάλισε στην κατοικία Edgeland House εξαιρετική θερμομονωτική συμπεριφορά. Η φυσική μόνωση της γης, βοηθά στο να διατηρεί δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα χωρίς απώλειες. Σε συνδυασμό μάλιστα με συστήματα θέρμανσης υψηλής απόδοσης, όπως το ενσωματωμένο υδραυλικό σύστημα HVAC αλλά και της «πράσινης» στέγης, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή θερμική απόδοση.

Χαρακτηριστικό της διαμόρφωσης του είναι ότι η κατοικία, με γνώμονα τη χρήση των χώρων, χωρίζεται στα δύο: σε τμήμα μέρας και νύχτας. Έτσι, η επαφή με το φυσικό στοιχείο είναι αναγκαστική στη μετάβαση από το ένα τμήμα στο άλλο. Με τη φύση να εισβάλλει κατά κάποιον τρόπο στο σπίτι, το πολύ μικρό αποτύπωμα του, τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας  και την υψηλή αισθητική του, η κατοικία Edgeland House του Bercy Chen Studio θέτει νέους όρους στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Σχεδιαστική φιλοσοφία στην κατοικία Edgeland house είναι η επούλωση των πληγών που άφησε η βιομηχανία στην περιοχή. Το Project αναδεικνύει το ζήτημα του ολοένα και πιο περιορισμένου σε έκταση φυσικού περιβάλλοντος και των πεπερασμένων ενεργειακών αποθεμάτων του υπεδάφους. Ταυτόχρονα, κατορθώνει να μας δείξει πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ μιας πρώην βιομηχανικής ζώνης και του φυσικού περιβάλλοντος ενός ποταμού, όπως αυτός που βρίσκεται στην περιοχή. Αισθητικά και λειτουργικά, η κατοικία Edgeland House αποτελεί επέκταση του τοπίου και ένα κομμάτι τέχνης in-situ, δηλαδή τέχνης που προορίζεται για συγκεκριμένο τόπο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατοικία Edgeland House του Berny Chen Studio είναι ένα «ζωντανό», αισθητικά άρτιο, λειτουργικό γλυπτό «βυθισμένο» στο τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθήκη

Κορυφή
Αποστολή σε: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής EUR 2310 869 320
Shipping & Currency