Αρχική Αρχιτεκτονική Graz Art Museum, εισβολή από το διάστημα.

Graz Art Museum, εισβολή από το διάστημα.

by Andreas Rekopoulos
Graz Art Museum

Το μουσείο τέχνης του Graz που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της Αυστρίας ανοικοδομήθηκε ως ένα από τα έργα που έγιναν στην πόλη όταν αυτή διατέλεσε “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” το 2003.

Είναι έργο των Λονδρέζων αρχιτεκτόνων Peter Cook και Colin Fournier, οι εκθεσιακοί του χώροι στεγάζουν μόνιμα εκθέματα μοντέρνας τέχνης, αλλά κατά διαστήματα φιλοξενούν και ποικίλες εκθέσεις εικαστικού ενδιαφέροντος.

Η αισθητική του κτιρίου ακολουθεί την ιδιότροπη σχολή αρχιτεκτονικής που είναι γνωστή ως “blob architecture” ή “blobitecture”, η οποία είναι εμπνευσμένη από οργανικές μορφές και μοιάζει σε σχήμα με αυτό των πρωτόζωων οργανισμών όπως η αμοιβάδα.

Το μουσείο θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα στην Αυστρία και παρότι δεν είναι μέσα στα πιο γνωστά και διαφημισμένα μουσεία μοντέρνας τέχνης του κόσμου, σίγουρα συγκαταλέγεται σε αυτά με το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ανάμεσα στα μικρά και παραδοσιακά σπίτια του Graz με την κλασσική Αυστριακή αισθητική, το τεράστιο οργανικό κτίριο μοιάζει σαν να προσγειώθηκε εκεί από το διάστημα και η απόκοσμη εικόνα του ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τον περιβάλλοντα χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.