Αρχική Σπίτι & Design Φωτιστικό από εύκαμπτο υλικό, Stretch της TossB.

Φωτιστικό από εύκαμπτο υλικό, Stretch της TossB.

by Andreas Rekopoulos
Stretch by Alain Monnens for TossB

Το φωτιστικό οροφής Stretch σχεδιάστηκε από τον Alain Monnens για την εταιρία TossB και  έχει ακριβώς την ιδιότητα που υποδηλώνει το όνομα του, είναι ελαστικό και μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε σχήμα.

Για να εγκατασταθεί το φωτιστικό υπάρχει ένα κεντρικό καλώδιο το οποίο είναι και το καλώδιο του ρεύματος και άλλα τρία σχοινιά, τα οποία στερεώνονται στους τοίχους και χρησιμοποιούνται για να τεντωθεί το φωτιστικό στο επιθυμητό σχήμα. Μπορεί να τοποθετηθεί είτε αναρτημένο από το ταβάνι ως φωτιστικό οροφής, είτε κάθετα στο έδαφος ως φωτιστικό τοίχου. Το Stretch τιμήθηκε με Red Dot Design Award το 2008.

Η ευκαμψία του υλικού είναι τέτοια που μπορεί να τεντωθεί έως 3,8 μέτρα σε μήκος και 2,5 μέτρα σε ύψος, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως ένα φωτεινό διαχωριστικό χώρου. Το απλό και μινιμαλιστικό design του Stretch, καθώς και ο ευρηματικός τρόπος τοποθέτησης το καθιστούν πρωτότυπο αλλά ταυτόχρονα και ανάλαφρο, ώστε να μπορεί να ταιριάξει με οποιοδήποτε χώρο. Τέλος η δυνατότητα να δημιουργηθεί ελεύθερα μια φωτεινή “μάζα” προσφέρει τεράστια ευελιξία εφαρμογών.

Το Stretch χρησιμοποιεί λαμπτήρα φθορισμού με βύσμα Ε27 έως 21W (ανάλογο με περίπου 120W κανονική λάμπα πυρακτώσεως). Αυτό σημαίνει ότι εάν τεντωθεί πολύ ώστε να καταλάβει μεγάλο χώρο, ο φωτισμός θα διαχυθεί και θα είναι χαμηλής έντασης, περισσότερο για ατμόσφαιρα παρά για φωταγώγηση του χώρου. Κοστίζει περίπου 670€ και είτε χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό φωτιστικό είτε ως δευτερεύον αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.