Αρχική Τεχνολογία Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Lytro Light Field.

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Lytro Light Field.

by Andreas Rekopoulos
Lytro Camera

Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Light Field Camera της Lytro αλλάζει τον τρόπο που τραβάμε φωτογραφίες, καθώς τραβάει άμεσα χωρίς να χρειαστεί να εστιάσει πρώτα.

Μια από τις σημαντικές καινοτομίες της Lytro Light Field Camera είναι ότι δεν έχει μοτέρ κλείστρου, ούτε λειτουργία auto focus, απλά πατάτε το κουμπί και τραβάει άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση. Η λειτουργία της βασίζεται στην πρωτοποριακή τεχνολογία Light Field, η οποία αντί να αποτυπώνει ένα φάσμα φωτός όπως οι συμβατικές φωτογραφικές μηχανές, τραβάει όλα τα ορατά φάσματα φωτός, δημιουργώντας μια φωτογραφία τόσο ρεαλιστική που μοιάζει σαν να είναι τρισδιάστατη

Η Lytro Light Field Camera διαθέτει κομψό μίνιμαλ σχεδιασμό και εξαιρετικά μικρό μέγεθος, με συνολικές διαστάσεις μόλις 41 mm x 41 mm x 112 mm. Πρόκειται για μια κομψή, ελαφριά και εύχρηστη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που τραβάει ακριβώς αυτό που βλέπετε, ακριβώς την ώρα που το βλέπετε. Έτσι η γνώριμη εκείνη στιγμή που ζητάτε από όλους να σταθούν ακίνητοι για μια ακόμη φωτογραφία, επειδή η μηχανή δεν εστίασε σωστά, μπορεί να αποτελέσει πλέον παρελθόν.

Είναι εξοπλισμένη με 8Χ οπτικό zoom, βύσμα φόρτισης USB, καθώς και μια μικρή οθόνη αφής 1,47 ιντσών που χρησιμεύει για να βλέπετε τι τραβάτε, πόσες λήψεις χωράνε ακόμη στην ενσωματωμένη μνήμη και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Διατίθεται με 8GB ή 16GB ενσωματωμένη μνήμη που επαρκούν για να αποθηκεύσουν 350 και 750 λήψεις αντίστοιχα.

Αν αποθηκεύσετε μια εικόνα από την Lytro στον υπολογιστή σας με μορφή JPEG θα έχετε μια εικόνα 1080 Χ 1080 pixels, δηλαδή 1.16 megapixels. Μπορεί να σας ακούγετε λίγο χαμηλή η ανάλυση, όμως στην ουσία η βασική αρχή λειτουργίας της Lytro είναι να δημιουργεί superpixels. Αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί την δυνατότητα αποτύπωσης πληροφοριών του sensor για να δημιουργεί λιγότερα pixels τα οποία όμως είναι φωτισμένα από όλες τις δυνατές γωνίες. Έτσι αντί να έχετε μεγάλη ανάλυση και πολλά pixels έχετε λιγότερα pixels τα οποία όμως αποτυπώνουν καλύτερα και στιγμιαία την πραγματικότητα.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Light Field είναι πραγματικά αμέτρητα και σίγουρα αποτελεί το μέλλον των φωτογραφικών μηχανών. Σημαντικότερο πλεονέκτημα αποτελεί σίγουρα το γεγονός ότι δεν χρειάζεται η μηχανή να εστιάσει. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι «πιάνει» ένα βάθος στην φωτογραφία που δημιουργεί μια στεροσκοπική εικόνα, χωρίς την ανάγκη τρισδιάστατων οθονών και ειδικών γυαλιών. Απλά αποτυπώνει σχεδόν την ίδια εικόνα που βλέπει και το ανθρώπινο μάτι. Παράλληλα ίσως ήδη προσέξατε ότι η Lytro Light Field Camera δεν διαθέτει φλας. Αυτό συμβαίνει διότι τραβάει το φως τόσο αποδοτικά που μπορείτε να τραβήξετε νυχτερινές φωτογραφίες και να αποτυπώσετε ακριβώς αυτό που βλέπετε χωρίς την ανάγκη επιπλέον φωτισμού.

Η Lytro Light Field Camera είναι ένα καινοτόμο προϊόν που έχει σίγουρα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ίσως για παράδειγμα να σας λείψουν τα πολλά pixels, η μεγάλη οθόνη και το φλας. Όμως το όφελος είναι μια απλή και εύχρηστη φωτογραφική μηχανή η οποία τραβάει ακαριαία φωτογραφίες που μοιάζουν περισσότερο αληθινές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.