Αρχική Αρχιτεκτονική Μουσείο Ordos: ένα βότσαλο στην έρημο.

Μουσείο Ordos: ένα βότσαλο στην έρημο.

by Anna Karataglidou
Ordos Museum by Mad Architects Gobi Desert

Στην έρημο Γκόμπι της Ασίας υπάρχει ένα από τα πιο ιδιότυπα όμορφα κτίρια του κόσμου, το Μουσείο Ordos. Με σχήμα που θυμίζει βράχο τοποθετημένο στη μέση της ερήμου κατασκευάστηκε το 2011 από του Κινέζους αρχιτέκτονες MAD Architects και έκλεψε τις εντυπώσεις.

Η συνολική μορφή του κτιρίου όπως και το υλικό του μελετήθηκε έτσι ώστε να αντέχει στις συχνές και έντονες αμμοθύελλες της ερήμου Gobi της Μογγολίας. Συμβολικά προστατεύει και το περιεχόμενο του, δηλαδή εκθέματα του πανάρχαιου κινεζικού πολιτισμού και κληρονομιάς, από την “θύελλα” της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης Ordos. Το σχήμα του μουσείου θυμίζει μία γιγαντιαία ρευστή μάζα με καμπύλες και αποτελείται από υλικό ειδικά μελετημένο για να αντιμετωπίζει τα καιρικά φαινόμενα της ιδιαίτερης τοποθεσίας του. Η επιφάνεια του κτιρίου καλύπτεται από μία επιφάνεια, ένα “δέρμα”, η οποία είναι φτιαγμένη από γυαλιστερά μεταλλικά πάνελ.

Το Μουσείο Ordos στεγάζει πλήθος γκαλερί οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες! Το εσωτερικό του κτιρίου λούζεται στο φως και χαρακτηρίζεται από έντονα καμπύλες φόρμες νατουραλιστικού σχεδιασμού. Κεντρικό σημείο είναι το αίθριο με τις συνδετικές γέφυρες που σχηματίζει μία προστατευτική “φωλιά” και για τους διαβάτες. Το μουσείο χρησιμεύει και σαν διάβαση για τους περαστικούς, αφού είναι διαμπερές με εισόδους σε δύο πλευρές. Αυτό το στοιχείο έχει πραγματικά αναδείξει το κτίριο σε τοπόσημο της περιοχής και να του εξασφαλίσει μεγάλη επισκεψημότητα. Ακόμη και η πλατεία στην οποία εδράζεται είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια μέρη στο Ordos.

Το μουσείο Ordos ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη πόλη που χτίστηκε από το μηδέν, σχετικά πρόσφατα. Στις αρχές τις δεκαετίας η πόλη Ordos δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ερημικό τοπίο… στην κυριολεξία. Μέσα στη μέση της ερήμου Γκόμπι της Μογγολίας, η πόλη ξεπήδησε και εξαπλώθηκε γρήγορα. Η πόλη  Ordos προβλέφθηκε έτσι ώστε να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο άτομα και έχει αρχίσει να συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό κτιρίων κατασκευασμένων από διάσημους αρχιτέκτονες. Το αστικό της τοπίο φιλοξενεί ένα κράμα της παλιάς κινεζικής παράδοσης, που οι Κινέζοι δεν θέλουν να απορρίψουν, αλλά κυρίως, δείχνει τις προοπτικές για το μέλλον.

Οι MAD Architects είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο στούντιο Κινέζων αρχιτεκτόνων. Τελείωσαν το κτίριο του μουσείου του Ordos το φθινόπωρο του 2011. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού τους ήταν το κτίριο να έχει μία μορφή τέτοια ώστε να μοιάζει μεν οικεία και απόλυτα συμβατή με το τοπίο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ξεχωριστή, μοναδική. Θέλησαν να αγγίξουν τα δύο άκρα: από τη μία το κτίριο του Μουσείου Ordos να μοιάζει σαν να προσγειώθηκε μόλις από το διάστημα και από την άλλη, να δείχνει τόσο αρχετυπικό σαν να ήταν εκεί από πάντα.

Το Μουσείο Ordos δεσπόζει στην κορυφή μίας πλατείας που θυμίζει αμμόλοφο και στο εσωτερικό του δόθηκε έμφαση στο φως και στις νατουραλιστικές φόρμες. Το συνολικό αποτέλεσμα όπως το κρίνουμε σήμερα είναι ότι το Μουσείο Ordos είναι ένα σύγχρονο κτίριο διαχρονικής αρχιτεκτονικής. Σύγχρονο κατασκευαστικά αλλά με διαχρονική αρχιτεκτονική σκέψη. Διαθέτει εξαιρετικές γραμμές και έντονο συμβολικό χαρακτήρα, πράγματα που το καθιστούν άξιο να μπει στη λίστα με τα κτίρια του εικοστού πρώτου αιώνα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.