Αρχική Αρχιτεκτονική Ενυδρείο The Blue Planet: δίνη προς έναν υποβρύχιο κόσμο.

Ενυδρείο The Blue Planet: δίνη προς έναν υποβρύχιο κόσμο.

by Anna Karataglidou
blue planet aquarium by 3XN

Στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3ΧΝ με βασική αρχή την εναρμόνισή του με το φυσικό περιβάλλον.

Οι δίνες που παρατηρούνται στη φυσική κίνηση των ρευμάτων νερού, των ψαριών και των σμηνών των πουλιών έδωσαν στους αρχιτέκτονες 3ΧΝ την έμπνευση για το σχεδιασμό του Ενυδρείου «Blue Planet» (Γαλάζιος Πλανήτης). Το κτίριο σχεδιάστηκε ώστε να θυμίζει μια μεγάλη δίνη, και από τη στιγμή που το αντικρίζει κανείς από το παράθυρο του αεροπλάνου, την ώρα που πάει να προσγειωθεί στο κοντινό αεροδρόμιο της Δανέζικης πρωτεύουσας, προϊδεάζεται για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του: τόνοι νερού φιλοξενούν μια μοναδική ποικιλία θαλάσσιων πλασμάτων.

Ο διαγωνισμός για την μελέτη του κτιρίου πραγματοποιήθηκε το 2007 με νικητές τους Δανούς αρχιτέκτονες 3ΧΝ. H κατασκευή του Ενυδρείου «Blue Planet» διήρκησε περίπου 5 χρόνια και αναμένεται να φιλοξενεί περίπου 700.000 επισκέπτες το χρόνο.

Χτισμένο στους λόφους βόρεια του κόλπου Kastrup, της Κοπεγχάγης το Ενυδρείο “Blue Planet” βρίσκεται στο όριο μεταξύ ξηράς και θάλασσας. Το υλικό της όψης του είναι μία επιφάνεια από πλάκες αλουμινίου σε σχήμα διαμαντιού, ικανή να ακολουθήσει την ελεύθερη και οργανική μορφή του κτιρίου. Οι πλάκες αυτές, που θυμίζουν λέπια ψαριού, έχουν και την ιδιότητα να αντανακλούν τα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου, προσαρμόζοντας αισθητικά το κτίριο στο περιβάλλον. Το υλικό μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ακολουθεί τις μεταβολές του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και των χρωμάτων της φύσης που το περιβάλλει.

Στους εξωτερικούς χώρους του Ενυδρείου ‘The Blue Planet’ βρίσκει κανείς υδάτινες λιμνούλες και διαμορφώσεις, που καλωσορίζουν τον επισκέπτη και καθοδηγούν την πορεία του προς το εσωτερικό του κύριου κτιρίου, αφήνοντάς τον να παρασυρθεί στη δίνη και να μπει σε έναν υποβρύχιο κόσμο. Αυτή ακριβώς είναι και η αίσθηση που επιδιώκουν να προκαλέσουν στο χρήστη οι αρχιτέκτονες. Η περιήγηση ξεκινά από το κυκλικό ‘μάτι’ της δίνης, το κέντρο του σχεδιασμού, όπου οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν σε ποια θεματική κατηγορία θα κινηθούν πρώτα. Πλησίον του κεντρικού φουαγιέ βρίσκεται και το εστιατόριο, και όπως θα περίμενε κανείς, έχει θέα τη… θάλασσα.

Το Ενυδρείο ‘The Blue Planet’ έχει συνολικά 53 δεξαμενές που περιέχουν πάνω από 20.000 ψάρια και θαλάσσια ζώα και συνολικό όγκο νερού που φτάνει τα 7 εκατομμύρια λίτρα! Φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία πιράνχας στην Ευρώπη, ενώ όλα τα είδη είναι θεματικά κατηγοριοποιημένα ανά γεωγραφική προέλευση. Τις εντυπώσεις κλέβει το γυάλινο υποβρύχιο τούνελ το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν κάτω από το ενυδρείο και να νιώσουν ότι βρίσκονται πραγματικά μέσα σε έναν άλλο κόσμο, περιβαλλόμενοι από καρχαρίες και υπόλοιπα πλάσματα του βυθού.

Μια εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.