Αρχική Σπίτι & Design Μαχαιροπήρουνα Arne Jacobsen του Georg Jensen.

Μαχαιροπήρουνα Arne Jacobsen του Georg Jensen.

by Andreas Rekopoulos

Τα μαχαιροπήρουνα που σχεδίασε ο Arne Jacobsen για τον γνωστό οίκο Georg Jensen αποτελούν σταθμό στην καριέρα του θρυλικού Δανού σχεδιαστή και ξεχωρίζουν για το μοντέρνο και διαχρονικό τους design.

Σχεδιασμένα το 1957 τα μαχαιροπίρουνα του Jacobsen είναι ο ορισμός του διαχρονικού design. Απλά, μινιμαλιστικά και άκρως φουτουριστικά διατηρούν τον αέρα του μοντέρνου ακόμη και 55 χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση. Όπως και το φωτιστικό Hotel Royal AJ1 που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο, η συλλογή των μαχαιροπήρουνων δημιουργήθηκε αρχικά ως κομμάτι της διακόσμησης του ιστορικού ξενοδοχείου SAS Royal Hotel στην Κοπεγχάγη. Τελικά όμως εξελίχθηκε σε ένα ορόσημο της Σκανδιναβικής σχολής design.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί πιστά την διάσημη “less is more” προσέγγιση του Jacobsen και χωρίς πολύπλοκες λεπτομέρειες ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. Παράλληλα η χρηστικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς το φινίρισμα και το σχήμα του μετάλλου αφήνουν μια ευχάριστη αίσθηση στο χέρι. Ο συνολικός σχεδιασμός αποπνέει μια διαχρονική κομψότητα που θα δώσει μια νότα στυλ σε οποιοδήποτε τραπέζι. Ένα απολύτως κλασσικό σχέδιο ενός από τους σημαντικότερους designers του 20ου αιώνα.

Το υλικό κατασκευής είναι ανοξείδωτο ατσάλι και η συλλογή περιλαμβάνει πιρούνι, μαχαίρι, κουτάλι, σπάτουλα σερβιρίσματος, κουταλάκι espresso, πιρούνι επιδορπίου και μεγάλο κουτάλι σούπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.