Αρχική Σπίτι & Design Μπρούτζινη καρέκλα (έργο τέχνης) Split του Zhoujie Zhang.

Μπρούτζινη καρέκλα (έργο τέχνης) Split του Zhoujie Zhang.

by Andreas Rekopoulos
Split Chair Brass by Zhoujie Zhang 2014

Η μπρούτζινη καρέκλα Split του Κινέζου καλλιτέχνη-επιπλοποιού Zhoujie Zhang είναι ένα φουτουριστικό γλυπτό μοντέρνας τέχνης μεταμφιεσμένο σε κάθισμα.

Το κομμάτι αυτό ανήκει στην συλλογή Brass, μια συλλογή από ιδιαίτερα έπιπλα-γλυπτά φτιαγμένα από μπρούντζο και σχεδιασμένα μέσω software. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε για τον σχεδιασμό μια μαθηματική ακολουθία που ονομάζει «αλγόριθμο αμέτρητων δυνατοτήτων». Η ιδιότητες του αλγορίθμου είναι τέτοιες που χρησιμοποιώντας την ίδια πολυεδρική δομή, μπορούν να σχεδιαστούν άπειρες μορφές και σχήματα.

Όπως δηλώνει ο καλλιτέχνης «είναι σαν να προσεγγίζεις κάποιος την κατασκευή επίπλου μέσα από ένα καλειδοσκόπιο. Γυρίζοντας τον φακό, προκύπτουν άπειρα σχήματα και δυνατότητες».

Το υλικό που επέλεξε ο Zhoujie Zhang είναι όμορφο διαχρονικό και εντυπωσιακό, όμως απαιτεί μια πολύ εξελιγμένη διαδικασία παραγωγή. Το σχέδιο κόβεται με λέιζερ, και κατόπιν το φύλο του μπρούτζο τσακίζεται στο επιθυμητό σχήμα. Αυτή η εργασία απαιτεί τεράστια προσοχή, καθώς ο μπρούτζος είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο. Έτσι εάν γίνει ένα λάθος τσάκισμα ή κάποια γρατζουνιά, το φύλλο καταστρέφεται, είναι αδύνατο να επιδιορθωθεί και το κάθισμα πρέπει να φτιαχτεί ξανά από την αρχή.

Μέσα στα σχέδια του καλλιτέχνη-επιπλοποιού είναι στο μέλλον να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο αμέτρητων δυνατοτήτων» ως μια πλατφόρμα σχεδιασμού που θα επιτρέπει στον πελάτη να συμμετέχει στην σχεδιαστική διαδικασία. Ο στόχος είναι μια να δημιουργηθεί μια εύκολη πλατφόρμα όπου ο πελάτης και ο κατασκευαστής θα σχεδιάζουν μαζί τρισδιάστατα αντικείμενα τα οποία θα μετατρέπονται από ψηφιακές εικόνες σε πραγματικά έπιπλα με την χρήση ενός ψηφιακού συστήματος παραγωγής.

Όσων αφορά τα καθαρά δικά του σχέδια ο Zhoujie Zhang αντλεί έμπνευση από την φιλοσοφία του ταοϊσμού, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη βάση στην λογική, στα μαθηματικά, και στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι τα σχέδια του είναι καθαρά, γεωμετρικά, και υλοποιημένα με σύγχρονες μεθόδους.

Ο Zhoujie Zhang δηλώνει ότι απολαμβάνει ιδιαίτερα το «ταξίδι» της ολοκλήρωσης ενός αντικειμένου και πιστεύει ότι το «καλό design» εμπνέεται μέσα από την διαδικασία του σχεδιασμού. Μέσα από αυτή την διαδικασία θεωρεί ότι ο δημιουργός γνωρίζει καλύτερα το έργο του, το αγαπάει και το τελειοποιεί.

Σύμφωνα με τον Zhoujie Zhang μετά την βιομηχανική επανάσταση σήμερα ζούμε μια νέα επανάσταση στις μεθόδους παραγωγής την «ψηφιακή επανάσταση» η οποία θα επαναπροσδιορίζει τον τρόπο και την ευελιξία κατασκευής των επίπλων. Η μπρούτζινη καρέκλα Split καθώς και η υπόλοιπη συλλογή Brass είναι για τον καλλιτέχνη η απαρχή και μόνο την αναζήτησης του μέσα στα πλαίσια της νέας αυτής «επανάστασης». Αν κρίνουμε πάντως από την πρώτη προσπάθεια σίγουρα θα δούμε στο μέλλον υπέροχες δουλειές από τον ταλαντούχο Κινέζο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.