Τέχνη και τυπογραφία: Dan Tobin Smith Alphabetical.

Το Alphabetical του Βρετανού φωτογράφου Dan Tobin Smith είναι μια ιδιότροπη εικαστική άσκηση όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί γράμματα του αλφάβητου χρησιμοποιώντας τυχαία υλικά.

Το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα είναι μια συνεχομένη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το 2005 όταν ο οργανισμός “Creative Review” ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό για την δημιουργία μιας δημιουργικής απεικόνισης του γράμματος A. Με αφορμή εκείνο το πρωταρχικό A ο καλλιτέχνης συνέχισε την προσπάθεια φέρνοντας έτσι το Αγγλικό αλφάβητο σε τρεις διαστάσεις. Η ποικιλομορφία των υλικών που χρησιμοποιούνται στο project είναι εξαιρετικά ευρεία, από σπασμένο γυαλί, έως ψαλίδια, χαλασμένες ηλεκτρονικές συσκευές, λουλούδια ή ακόμη και φως. Κάθε γράμμα είναι από μόνο του ένα μοναδικό εικαστικό δημιούργημα.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί Dan Tobin Smith ονομάζεται «αναμόρφωση». Η τεχνική αυτή είναι στην ουσία η χρήση τυχαίων σχημάτων που συντίθενται ώστε όλα μαζί να σχηματίσουν μια συγκεκριμένη μορφή.  Έτσι εκατοντάδες άνθη σχηματίζουν το γράμμα S, κομμάτια σπασμένου γυαλιού σχηματίζουν το γράμμα V και αμέτρητα κρεμασμένα ψαλίδια διαμορφώνονται στη σχήμα του γράμματος U. Η «αναμόρφωση» είναι μια τεχνική που είναι έχει χρησιμοποιηθεί σε εικαστικά δημιουργήματα από την εποχή την αναγέννησης. Η πηγή έμπνευσης του Dan Tobin Smith όμως ήταν η διάσημη φωτογραφία «The Human U.S. Shield» που τραβήχτηκε το 1913. Μια μοναδική αεροφωτογραφία όπου 30.000 Αμερικάνοι στρατιώτες συντάχτηκαν  σε σχηματισμό ώστε να σχηματίσουν μια γιγαντιαίων διαστάσεων «Ασπίδα των ΗΠΑ».

Η σειρά Alphabetical θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται κατά διαστήματα με νέα γράμματα που ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στην «αναμόρφωση» τους. Τα πιο πολλά γράμματα είναι μη-μόνιμες εγκαταστάσεις τέχνης που δημιουργήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια απλά για να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθήκη

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Κορυφή