Αρχική Σπίτι & Design Πλακάκια Déchirer από την Patricia Urquiola.

Πλακάκια Déchirer από την Patricia Urquiola.

by Andreas Rekopoulos
Déchirer Tiles by Patricia Urquiola for Ceramiche Mutina

Η σειρά πλακιδίων Déchirer είναι το πρώτο προϊόν τέτοιου είδους που σχεδίασε η διάσημη Ισπανίδα designer Patricia Urquiola. H Patricia Urquiola είναι πιθανώς η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα στον χώρο του βιομηχανικού design παγκοσμίως. Κατά καιρούς έχει δουλέψει με τις πλέον καταξιωμένες εταιρίες του χώρου, όπως για παράδειγμα τις Moroso, Boffi, B&B Italia, Agape, Driade, Alessi, Foscarini, Kartell, Knoll, Rosenthal, Floss και πολλές άλλες. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι έκανε το ντεμπούτο της στον χώρο των κεραμικών υλικών δαπέδου με ένα δημιούργημα τίποτα λιγότερο από εξαιρετικό.

Τα πλακάκια Déchirer είναι προϊόν της Ιταλικής εταιρίας Ceramiche Mutina και είναι φτιαγμένα από ματ υφής πορσελάνη. Το όνομα τους προέρχεται από το αντίστοιχο ρήμα στα γαλλικά, το οποίο σημαίνει “κομματιάζω”. Η σημειολογία της ονομασίας παραπέμπει στο γεγονός ότι τα Déchirer απεικονίζουν ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μοτίβων που μοιάζουν σαν να έλειωσε κάποιο από την χρήση και έτσι να εμφανίστηκαν στοιχεία κάποιου άλλου σχεδίου που υπήρχε κρυμμένο από κάτω.

Η πρόθεση της Urquiola ήταν να δημιουργήσει πλακάκια με διαφορετικές “στρώσεις” σχεδίων που προβάλουν η μια μέσα από την άλλη, δείχνοντας έτσι το σμίλευμα των δαπέδων μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό καθώς τα πλακάκια έχουν μια τρισδιάστατη υφή που ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρότι τα πλακάκια μοιάζουν τεχνηέντως φθαρμένα και παλιά, είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά μοντέρνα.

Τα πλακίδια Déchirer είναι ένα προϊόν με πραγματικά δική του προσωπικότητα το οποίο κατασκευάζεται με την πλέον προηγμένη τεχνολογία παραγωγής. Παρότι τα σχέδια του φαίνονται πολύπλοκα και πιθανώς ευπαθή σε σκληρή χρήση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι κατασκευασμένο με πρόβλεψη για χρήση σε δημόσιους χώρους “υψηλής ροής επισκεπτών” πράγμα που σημαίνει ότι αντέχει ακόμη και καθημερινή καταπόνηση σε πολυσύχναστους χώρους.

Εκτός από το πρωτότυπο σχέδιο τους, τα Déchirer παράγονται και σε ιδιαίτερα σχήματα. Πέρα από τα κλασσικά τετράγωνα και παραλληλόγραμμα υπάρχουν και διάφορα εξαγωνικά σχήματα σε διάφορες διαστάσεις, οι οποίες μπορούν μάλιστα να κουμπώσουν μεταξύ τους δημιουργώντας διάφορα αφηρημένα σχέδια. Τέλος ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι προσφέρονται και σε διαστάσεις “πλάκας” με εμβαδό μεγαλύτερο από ένα τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη διάσταση είναι 120 επί 120 εκατοστά, πράγμα που τα κάνει κατάλληλα και για μονοκόμματα σχέδια χωρίς αρμούς, μια χρήσιμη δυνατότητα κυρίως για εφαρμογή σε τοίχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.