Αρχική Τέχνη Wonder Cabinets αρχιτεκτονική σε ένα κουτί.

Wonder Cabinets αρχιτεκτονική σε ένα κουτί.

by Andreas Rekopoulos
Wonder Cabinets of Europe

Οι σχεδιάστριες Livia Lauber και Maria Jeglinska, αντλώντας την έμπνευση τους από τα ντουλάπια του θαύματος, ή της περιέργειας, οργανώνουν ένα καινοτόμο project το οποίο αφού έκανε τον γύρο της Ευρώπης παρουσιάζεται και στη Νέα Υόρκη.

Επηρεασμένες  από τα ντουλάπια του θαύματος, ή της περιέργειας, που κάποτε ταξίδευαν στην Ευρώπη ως πρόγονοι των σύγχρονων μουσείων, οι δύο σχεδιάστριες κάλεσαν έξι συναδέλφους τους από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να δημιουργήσουν το δικό τους ντουλάπι, το δικό τους cabinet of wonder. Οι σχεδιαστές κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο ανοιχτό κουτί να δείξουν το έργο τους, αλλά και τη σχεδιαστική τους ταυτότητα, μέσα από ένα σκηνικό μινιατούρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ενδιαφέρουσα εικαστική άσκηση όπου οι σχεδιαστές παρουσιάζουν το όραμα τους  συνοπτικά με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, η έκθεση με τίτλο: Wonder Cabinets of Europe, έφτασε στη Νέα Υόρκη και στο ICFF – Jacob K. Javits Convection Centre στο περίπτερο 3110. Στην ομάδα προστέθηκαν και δύο νέα μέλη, ο Jonah Takagi και η Matylda Krzykowski, οι οποίοι μαζί με τους Maria Jeglinska, Loris&Livia, Pauline Deltour, Oscar Diaz, Kueng Caputo και Harry Thaler, αύξησαν τον αριθμό των συμμετεχόντων σχεδιαστών στους οκτώ.

Σκοπός της έκθεσης Wonder Cabinets of Europe είναι να γνωρίσουμε ή έστω να έρθουμε πιο κοντά στην δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί ο σχεδιαστής. Τα ντουλάπια είναι παράθυρα στη σκέψη του σχεδιαστή και στην πορεία ή τη μέθοδο που ακολουθεί όσο μία ιδέα είναι σε εξέλιξη για να περάσει στην πράξη. «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για όσα μας διαμορφώνουν ως σχεδιαστές και αυτό που είναι πρωταρχικής σημασίας για μας είναι το γενικό πλαίσιο, το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμαστε. Οι προσπάθειες που εκτίθενται, είτε ξεκινούν από μας τους ίδιους, είτε γίνονται κατόπιν παραγγελίας, δημιουργήθηκαν μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με ειδικούς περιορισμούς για τον καθένα από μας. Ο πελάτης (ακόμη κι αυτός που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα) μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ιδέας με τον ίδιο που μπορεί να επιδράσει σ’ αυτήν κι ένας τεχνίτης», τονίζουν οι Maria Jeglinska και Livia Lauber.

Με σαφείς καταβολές στα ντουλάπια των περασμένων αιώνων, η έκθεση παρουσιάζει στον θεατή, οκτώ σύγχρονα κουτιά περιέργειας. Καθένα από αυτά είναι μοναδικό, με έργα του σχεδιαστή, μικροαντικείμενα, μικρά έπιπλα, ακόμη και ρούχα, αποδεικνύοντας εν τέλει τη διαφορετική προσέγγιση του κάθε σχεδιαστή σε ένα κοινό θέμα. Τόσο η μεταφορά της έκθεσης στη Νέα Υόρκη όσο και η αύξηση των μελών της ομάδας, αποδεικνύουν το συνεχώς εντεινόμενο ενδιαφέρον γύρω από το project.

H έκθεση Wonder Cabinets of Europe τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος ProHelvetia με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος Adam Mickiewicz και του ICFF.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο: www.wondercabinetsofeurope.eu

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.