Αρχική Μόδα & Ένδυση Βραδυνή Τσάντα Φάκελος Orishiki εμπνευσμένη από τα Ιαπωνικά Origami.

Βραδυνή Τσάντα Φάκελος Orishiki εμπνευσμένη από τα Ιαπωνικά Origami.

by Anna Karataglidou
Orishiki origami inspired clutch bag by Naoki Kawamoto

Η ιαπωνική τέχνη του Origami  έδωσε έμπνευση για την δημιουργία μιας βραδυνής τσάντας φάκελου, τύπου clutch, με έντονες γωνίες, καθαρή γεωμετρία και φουτουριστικό σχεδιασμό. Το όνομα της είναι Orishiki και είναι δημιουργία του Ιάπωνα βιομηχανικού σχεδιαστή Naoki Kawamoto. Το αυθεντικό σχέδιο που έχει η βραδυνή τσάντα φάκελος είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, όπως και το γεγονός ότι μία πανάρχαια τέχνη του διπλώματος χαρτιού δίνει έμπνευση για κάτι τόσο φρέσκο και προχωρημένο αισθητικά.

Η λέξη “Orishiki” είναι στην ουσία μία υβριδική λέξη που συντίθεται από τις συλλαβές “Ori”, παρμένη από τη λέξη origami (η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού) και shiki που προέρχεται από τη λέξη furoshiki. Το furoshiki είναι επίσης ιαπωνική λέξη και χρησιμοποιείται για να δηλώσει το φαρδύ κομμάτι υφάσματος το οποίο χρησιμοποιείται για να τυλίγει και να μεταφέρει κανείς πράγματα. Το furoshiki χρησιμοποιείται και για φουλάρι. Συνεπώς, η βραδυνή τσάντα φάκελος Orishiki είναι στη ουσία ένα δισδιάστατο κομμάτι, μια επιφάνεια, η οποία χωρίζεται σε τριγωνικά μέρη. Η επιφάνεια αυτή διπλώνει όπως στα origami και τυλίγει πράγματα όπως το furoshiki.

Τελικά, η επιφάνεια διπλώνει και γίνεται μία στερεή θήκη, μία βραδυνή τσάντα φάκελος origami. Η χρήση της βραδυνής τσάντας Orishiki είναι μία καινούρια εμπειρία σε όλες τις… πτυχές της. Ακόμη και ο τρόπος που ανοίγει και κλείνει είναι καινοτόμος. Τα τριγωνικά τμήματα στα οποία διαιρείται η ενιαία επιφάνεια οριοθετούν την ακριβή θέση και διεύθυνση του διπλανού κομματιού. Μαγνήτες χρησιμοποιούνται για να ενώσουν τα κομμάτια, χωρίς καμία δυσκολία. Απλά βάζει κανείς τα πράγματα του πάνω στην επιφάνεια του Orishiki και τη διπλώνει. Το κενό κλείνει αυτόματα. Το τελικό στερεό σχήμα μοιάζει σαν κρύσταλλο που ανακλά με χάρη τον περιβάλλον φωτισμό.

Η βραδυνή τσάντα φάκελος Orishiki είναι μία γεωμετρική τσάντα τύπου clutchπου έχει ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία όχι μόνο στην αισθητική της αλλά και στον τρόπο παρασκευής της. Ο Naoki Kawamoto πειραματίστηκε εκτενώς, με πολλά υλικά για να καταλήξει στο συνδυασμό σύγχρονων συνθετικών υλικών που τελικά χρησιμοποίησε. Ο τρόπος κατασκευής είναι προσθετικός με έντονο το χειρωνακτικό στοιχείο στην συναρμολόγηση, ενώ χρησιμοποιεί και σύγχρονες τεχνικές laser. Η ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα προϊόντα, τα οποία θα διατηρούν την έντονη σχεδιαστική ταυτότητα του πρωτότυπου. Έτσι ο Kawamoto έχει χρησιμοποιήσει την τεχνική για να υλοποιήσει και άλλες από τις ιδέες του δημιουργώντας βαλίτσες, θήκες και συσκευασίες.

 Ο Naoki Kawamoto ξεκίνησε να δουλεύει τη βραδυνή τσάντα φάκελο Orishiki το 2009 και το παρουσίασε στην Έκθεση 100% Designτου Λονδίνου, την ίδια χρονιά. Το 2011 εξέθεσε τη δουλειά του στην Έκθεση DESIGNTIDE του Τόκυο. Η βραδυνή τσάντα φάκελος τύπου clutch Orishiki του Naoki Kawamotoέχει κερδίσει το πρώτο βραβείο (Platinum) στα διεθνή βραβεία A’ Design Awards (2011-2012) στην κατηγορία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.