Αρχική Αρχιτεκτονική Ένα Ιδιαίτερο Βενζινάδικο από τους Atelier SAD.

Ένα Ιδιαίτερο Βενζινάδικο από τους Atelier SAD.

by Anna Karataglidou
Gas Station in Slovakia by Atelier SAD

Οι τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τώρα τα καύσιμα είναι τόσο ανεβασμένες που σαν καταναλωτής δεν σου κάνει διάθεση να αφήνεις μεγάλα ποσά σε ετοιμόρροπα, πλαστικά και κοινότυπα πρατήρια. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι ιδιοκτήτες του ιδιαίτερου αυτού βενζινάδικου που βρίσκεται στην Galanta της Σλοβακίας. Σίγουρα η εικόνα ενός καταστήματος, και γιατί όχι ενός πρατηρίου καυσίμων, προϊδεάζει για άψογη εξυπηρέτηση. Το βενζινάδικο ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier SAD με βάση την Τσεχία.

Συνήθως οι εγκαταστάσεις ενός βενζινάδικου είναι τυποποιημένες σε μεγάλο βαθμό, με μόνο τα χρώματα της κάθε εταιρείας να αλλάζουν. Ο λόγος είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η τυποποίηση βολεύει και εξυπηρετεί το σκοπό της: κάνει από μακριά ορατή την θέση του προσφέρει σκιά και στέγαση σε εξωτερικές εγκαταστάσεις που να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση και κλειστούς χώρους για τα απολύτως απαραίτητα.

Το βενζινάδικο του Atelier SAD σίγουρα το κατορθώνει να ξεχωρίζει από απόσταση. Η κατασκευή διαθέτει τρεις τσιμεντένιες κολώνες που μοιάζουν με χωνιά και συγχωνεύονται με τους τρεις οριζόντιους δίσκους της οροφής. Το σημείου που οι κολώνες ενώνονται με τους δίσκους εξοπλίζεται με φωτιστικούς δακτυλίους, ενσωματωμένους στην κατασκευή. Ο φωτισμός αυτός σε συνδυασμό με την πινακίδα πάνω από το γείσο κάνουν το πρατήριο καυσίμων ορατό από μεγάλη απόσταση.

Ο κλειστός χώρος είναι επενδυμένος με ξύλο πεύκου, υλικό που συναντάμε επίσης και στο εσωτερικό του βενζινάδικου. Ακόμη, το πάτωμα είναι φτιαγμένο από μπετόν, όπως και οι εξωτερικές κολώνες. Έτσι το εσωτερικό ενώνεται με το εξωτερικό σε έναν ενιαίο σχεδιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.