Αρχική Αρχιτεκτονική Tower Flower από τον Edouard Francois.

Tower Flower από τον Edouard Francois.

by Andreas Rekopoulos
Flower Tower by Edouard Francois

Το Flower Tower παρότι δεν είναι το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα διαμόρφωσης ενός τσιμεντένιου άσχημου όγκου σε ένα πράσινο και σαφώς πιο ευχάριστο κτίριο.

Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Edouard Francois και βρίσκεται στο Παρίσι. Η μεταμόρφωση της παλιάς τσιμεντένιας οικοδομής σε μια όαση πράσινου έγινε με την χρήση 380 τσιμεντένιων γλαστρών, οι οποίες ενσωματώθηκαν στα μπαλκόνια του κτιρίου.

Οι γλάστρες ύψους 1.2 μέτρων είναι χτισμένες μόνιμα, ώστε να μην μετακινούνται και είναι φυτεμένες με bamboo, ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό με φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι ένοικοι δεν χρειάζεται ασφαλώς να ποτίζουν οι ίδιοι τις τεράστιες γλάστρες, καθώς είναι διασυνδεμένες με αυτόματο σύστημα ποτίσματος που παρέχει νερό από την κεντρική ύδρευση. Παράλληλα υπάρχει και δεξαμενή λιπάσματος, ώστε τα φυτά να τρέφονται αυτόματα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του “πράσινου τοίχου” που σχηματίζουν τα φυτά γύρω από το κτίριο είναι πολλές. Καταρχάς δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από την ζέστη και το κρύο, βελτιώνοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου με φυσικό τρόπο. Κατά δεύτερον λειτουργούν ως ηχομονωτικό φράγμα και ο ευχάριστος φυσικός ήχος των φυλλωμάτων που κινούνται με τον αέρα υπερκαλύπτει τον ενοχλητικό θόρυβο των αυτοκινήτων και της πόλης. Τέλος τα φυτά παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν μολυσματικά στοιχεία όπως το κάδμιο και τον μόλυβδο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του αέρα. Εξαιρετική οικολογική επέμβαση από τον Edouard Francois, ο οποίος με απλό και οικονομικά εφικτό τρόπο δείχνει τον δρόμο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πόλεις γεμάτες τετράγωνες οικοδομές, μόλυνση και τσιμέντο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.