Αρχική Τεχνολογία Ηλεκτρικό ποδήλατο The Beast από την M55.

Ηλεκτρικό ποδήλατο The Beast από την M55.

by Andreas Rekopoulos

Το ηλεκτρικό ποδήλατο The Beast της M55 είναι ένα από τα πρώτα υβριδικά E-Bikes παγκοσμίως. Ο όρος E-bike υποδηλώνει ένα όχημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό παράλληλα με ανθρώπινη κίνηση.

Η διαφορά που έχει το The Beast από ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι ότι δεν λειτουργεί είτε με πετάλια, είτε με κινητήρα, είναι ένα υβριδικό ποδήλατο στο οποίο τα πετάλια χρησιμοποιούνται παράλληλα με τον κινητήρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική υποβοήθηση δεν χρειάζεται να χαλάσει η ποδηλατική σας εμπειρία, το αντίθετο, συνεχίζετε να κάνετε πετάλι κανονικά, απλά η ηλεκτροκίνηση βοηθάει να πηγαίνετε πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα. Βέβαια εάν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα και να πηγαίνετε μόνο με το ηλεκτρικό μοτέρ είναι και αυτό εφικτό.

To Design του The Beast είναι άκρως φουτουριστικό ενώ η sci-fi αισθητική ενισχύεται και από την χρήση προηγμένων υλικών όπως carbon fiber και αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, έτσι διαφέρει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στον δρόμο.

Την ακραία αυτή “μηχανιστική” αισθητική οι σχεδιαστές την εμπνεύστηκαν από Cyborg, παράλληλα όταν κάποιος κάνει ποδήλατο και δίνει κίνηση κάνοντας πετάλι, δημιουργείται μια πολύ έντονη εικόνα της συνένωσης του ανθρώπου με την μηχανή. Σίγουρα αν ο Terminator ή ο Batman είχαν κάποιο ποδήλατο αυτό θα ήταν το The Beast.

Η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση της κατασκευής είναι ότι πιο προηγμένο διατίθεται σήμερα οι τεχνηκοί της M55 έχουν δανειστεί τεχνικές λύσεις από αυτοκίνητα φόρμουλα 1. Οι αναρτήσεις είναι αερίου-λαδιού, φτιάχνονται από την γνωστή FOX και είναι επιπέδου μια καλής μοτοσυκλέτας. Τα φρένα είναι δισκόφρενα και κατασκευάζονται από την Brembo γνωστό προμηθευτή γνωστό προμηθευτή φρένων για αυτοκίνητα F1 και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, ενώ οι σχέσεις μετάδοσης είναι ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενες και ελέγχονται από υπολογιστή. Παράλληλα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά ώστε να χωρέσει ο κινητήρας και οι μπαταρίες μέσα στο πλαίσιο, χωρίς να κάνουν την κατασκευή ογκώδη, διατηρώντας έτσι εμφάνιση και βάρος παραπλήσια με ενός ποδηλάτου.

Το δυσκολότερο όμως ίσως σημείο ήταν η υλοποίηση της υβριδικής κίνησης, τα πετάλια συνδέονται με τον κινητήρα με ένα πολύπλοκο σύστημα μονόδρομων και αμφίδρομων συνδέσμων που επιτρέπουν στον ηλεκτροκινητήρα να δουλεύει μαζί αλλά και ξεχωριστά από αυτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα γυρίσετε τα πετάλια ανάποδα δεν θα βρείτε καμία αντίσταση και θα γυρίσουν όπως σε ένα οποιαδήποτε ποδήλατο χωρίς να γίνει καμία ζημιά στον κινητήρα. Παράλληλα εάν πηγαίνετε μόνο με ηλεκτρική κίνηση τα πετάλια δεν περιστρέφονται, αλλά όποτε θέλετε τα χρησιμοποιείτε ως πρόσθετη δύναμη.

Επίσης το ηλεκτρικό ποδήλατο The Beast είναι εξοπλισμένο με πλήρες σύστημα φώτων τύπου LED, ενώ περιλαμβάνει ότι όργανα θα είχε μια καλή μοτοσυκλέτα, όπως ταχύμετρο, οδόμετρο, ένδειξη στάθμης μπαταρίας και άλλα. Η αυτονομία του είναι περίπου 44 χιλιόμετρα εάν ο κινητήρας δουλεύει σε πλήρη ισχύ, ενώ για μέση χρήση φτάνει τα 150 χιλιόμετρα. Οι μπαταρίες  χρειάζονται περίπου μία ώρα για πλήρη φόρτιση, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι φτάνουν 80% φόρτιση σε περίπου 15 λεπτά.

Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται είναι 1,3 KW και αποδίδει 5.2 Nm ροπής με μέγιστο αριθμό στροφών 2400 rpm. Με συνολικό βάρος μόλις 33 κιλά και βάση των προδιαγραφών ένας μέσος αναβάτης θα μπορεί με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα να επιτύχει τελική ταχύτητα πάνω από 70 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Προτάσεις όπως αυτή είναι σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση όσων αφορά την μετακίνηση, ειδικά σε αστικά κέντρα, καθώς συνδυάζει μηδενικούς ρύπους, άθληση, αλλά και μια αξιοπρεπή ταχύτητα κίνησης.

Το The Beast θα είναι διαθέσιμο προς πώληση μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες και η M55 ήδη δέχεται προπαραγγελίες. Δυστυχώς καθώς είναι από τα πρώτα του είδους η τιμή του είναι αρκετά υψηλή και ανέρχεται στα 25.500€. Μην ανησυχείτε όμως τα E-Bikes είναι ένα είδος μεταφορικών μέσων που αναπτύσσεται ταχύτατα, η M55 είδη ετοιμάζει το επόμενο μοντέλο της, το The Shadow που θα κοστίζει λιγότερα από τα μισά χρήματα, ενώ και άλλες εταιρίες του χώρου είναι εξίσου δραστήριες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.