Αρχική Αρχιτεκτονική Το διαστημικό Terminal 3 στο αεροδρόμιο Shenzhen Bao’an από το Studio Fuksas.

Το διαστημικό Terminal 3 στο αεροδρόμιο Shenzhen Bao’an από το Studio Fuksas.

by Andreas Rekopoulos
Shenzhen Baoan International Airport by Studio Fuksas

Τον περασμένο Νοέμβριο εγκαινιάστηκε το πολυαναμενόμενο Terminal 3 στο διεθνές αεροδρόμιο Shenzhen Bao’an στην Κίνα. Σχεδιάστηκε από το Studio Fuksas των Ιταλών αρχιτεκτόνων Massimiliano και Doriana Fuksas το οποίο είχε κερδίσει το διαγωνισμό τρία χρόνια νωρίτερα. Το Terminal 3 στο αεροδρόμιο Shenzhen Bao’an προβλέπεται να υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες του αεροδρομίου το οποίο βρίσκεται 32 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης πόλης της Κίνας. Περισσότεροι από 45 εκατομμύρια επιβάτες θα εξυπηρετούνται εφεξής από το νέο τερματικό σταθμό.

To Studio Fuksas μελέτησε τη μορφολογία και τη δομή πολλών έμβιων οργανισμών σχεδιάζοντας αυτό το σύμπλεγμα κατασκευών που συνθέτουν το νέο κομμάτι του αεροδρομίου. «To concept του σχεδιασμού του Terminal 3 στο αεροδρόμιο Shenzhen Bao’an παραπέμπει σε να ψάρι που αναπνέει και αλλάζει σχήμα, που υφίσταται μεταβολές, και μετατρέπεται σε ένα πουλί για να πανηγυρίσει το συναίσθημα και τη φαντασία μιας πτήσης» μας λένε οι αρχιτέκτονες. Στα δικά μας μάτια πάντως μοιάζει σαν ένας φουτουριστικός διαστημικός σταθμός.

Μία πελώρια καμπύλη οροφή κατασκευασμένη από ατσάλι και γυαλί αναδιπλώνεται γύρω από το αεροδρόμιο για να φιλοξενήσει ανοίγματα έως και 80 μέτρων. Εξάγωνοι φωταγωγοί διαρρηγνύουν την επιφάνεια της οροφής και επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει και να διαπεράσει όλο το χώρο του τερματικού σταθμού. Αυτό το σχέδιο το οποίο οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως κηρύθρα, επιτρέπει τις αντανακλάσεις στις λείες επιφάνειες του δαπέδου καθώς και στις ατσάλινες επιφάνειες των check-in desks και των gates δημιουργώντας ένα πραγματικά ιδιαίτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Το Terminal 3 χωρίζεται σε τρία επίπεδα, αφήνοντας από έναν όροφο για την εξυπηρέτηση των αφίξεων, των αναχωρήσεων και το γενικό service των επιβατών. Κενά στο δάπεδο δημιουργούν μία σειρά από χώρους με διαφορετικό ύψος μεταξύ τους, ενώ λευκές κυλινδρικές κολώνες στο εσωτερικό στηρίζουν την αψιδωτή οροφή και δημιουργούν ποικιλία στη διαμόρφωση σε συνδυασμό με τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού. Ο ταξιδιώτης και ο επισκέπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα φουτουριστικό τοπίο.

Είναι η πρώτη φορά που το Studio Fuksas αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο, ενώ οι αρχιτέκτονες τώρα εργάζονται σε δύο περαιτέρω επεκτάσεις του αεροδρομίου που θα ολοκληρωθούν το 2025 και το 2035 αντίστοιχα.

Το Studio Fuksas είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο των Massimiliano και Doriana Fuksas. Με γραφεία στη Ρώμη, το Παρίσι και τη Shenzhen το Studio Fuksas απασχολεί περισσότερους από 170 αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, τοπογράφους κ.α φέρνοντας εις πέρας μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοποριακή προσέγγιση, η διεπιστημονικές ικανότητες και εμπειρίες συνθέτουν το έργο και τη φιλοσοφία του Studio Fuksas για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.