Αρχική Αρχιτεκτονική Tectus από την Naef, η αρχιτεκτονική ως παιχνίδι.

Tectus από την Naef, η αρχιτεκτονική ως παιχνίδι.

by Andreas Rekopoulos

Το Tectus της Ελβετικής Naef είναι ένα ξύλινο παιχνίδι πάζλ, το οποίο σας επιτρέπει να φτιάξετε μικρά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα βασισμένα στην μαγική συμμετρία της χρυσής τομής.

Ο μικρός αυτός ξύλινος κύβος είναι καλυμμένος με μαύρες πλάκες, ενώ εσωτερικά είναι διαιρεμένος σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία έχουν διαχωριστεί σύμφωνα με την αρχή της “χρυσής τομής”, γνωστής και ως “χρυσή αναλογία”. Το μινιμαλιστικό αυτό παιχνίδι είναι ιδανικό για μικρούς και μεγάλους και σας επιτρέπει να φτιάξετε τα δικά σας μίνι αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, εξασκώντας παράλληλα την λογική, την δημιουργικότητα και την φαντασία σας…………..

Την χρυσή τομή εισήγαγε και υπολόγισε ο Πυθαγόρας και προσδιορίζει το σημείο που πρέπει να διαιρεθεί ένα ευθύγραμμο τμήμα, ώστε ο λόγος του ως προς το μεγαλύτερο τμήμα να ισούται με τον λόγο του μεγαλύτερου τμήματος ως προς το μικρότερο. Η χρυσή τομή θεωρείται ευρέως ως το κλειδί της καλαισθησίας, της συμμετρίας και της τέχνης. Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως οδηγός στην δημιουργία πολλών αριστουργημάτων του ανθρώπινου πολιτισμού. Σε διάσημους πίνακες όπως στην “Μόνα Λίζα” του Da Vinci και το “Το Μυστήριο του Μυστικού Δείπνου” του Salvador Dali, αλλά και σε αμέτρητα αρχιτεκτονικά ορόσημα με πρώτο και καλύτερο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι η αποθέωση της χρυσής αναλογίας.

Σε αυτό τον μαγικό μαθηματικό τύπο, που ευχαριστεί το μάτι, βασίζεται και η λειτουργία του Tectus Cube της Naef, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Jo Niemeyer. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τα μαύρα παραλληλόγραμμα χρησιμοποιούνται ως τοιχία, βάση ή οροφή και τα συμμετρικά λευκά κομμάτια ως τα δομικά στοιχεία των μικρών αφηρημένων αρχιτεκτονημάτων.

Αν σας αρέσει η μοντέρνα Minimal αρχιτεκτονική, όπως για παράδειγμα οι δουλειές των Le Corbusier, Philip Johnson και Mies van der Rohe, σίγουρα θα εκτιμήσετε την αξία του μικρού αυτού ξύλινου παιχνιδιού.

Όμως εκτός από την χρηστική του ιδιότητα το Tectus είναι άρτιο ακόμη και στο κατασκευαστικό κομμάτι. Το ξύλο από το οποίο φτιάχνεται προέρχεται από ανανεώσιμη ξυλεία Ευρωπαϊκής προέλευσης. Επίσης οι μπογιές που χρησιμοποιούνται στην βαφή του είναι μη-τοξικές και έτσι όχι επικίνδυνες για τα παιδιά. Η κατασκευή του είναι χειροποίητη και φτιάχνεται στην Ελβετία. Τέλος η Naef έχει πάνω από 50 χρόνια παράδοση στην κατασκευή ποιοτικών παιχνιδιών και όλα της τα προϊόντα ελέγχονται για ελαττώματα ένας προς ένα και όχι δειγματοληπτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.