Αρχική Τέχνη Τέχνη και τυπογραφία: Dan Tobin Smith Alphabetical.

Τέχνη και τυπογραφία: Dan Tobin Smith Alphabetical.

by Andreas Rekopoulos
Dan Tobin Smith Alphabetical

Το Alphabetical του Βρετανού φωτογράφου Dan Tobin Smith είναι μια ιδιότροπη εικαστική άσκηση όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί γράμματα του αλφάβητου χρησιμοποιώντας τυχαία υλικά.

Το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα είναι μια συνεχομένη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το 2005 όταν ο οργανισμός “Creative Review” ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό για την δημιουργία μιας δημιουργικής απεικόνισης του γράμματος A. Με αφορμή εκείνο το πρωταρχικό A ο καλλιτέχνης συνέχισε την προσπάθεια φέρνοντας έτσι το Αγγλικό αλφάβητο σε τρεις διαστάσεις. Η ποικιλομορφία των υλικών που χρησιμοποιούνται στο project είναι εξαιρετικά ευρεία, από σπασμένο γυαλί, έως ψαλίδια, χαλασμένες ηλεκτρονικές συσκευές, λουλούδια ή ακόμη και φως. Κάθε γράμμα είναι από μόνο του ένα μοναδικό εικαστικό δημιούργημα.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί Dan Tobin Smith ονομάζεται «αναμόρφωση». Η τεχνική αυτή είναι στην ουσία η χρήση τυχαίων σχημάτων που συντίθενται ώστε όλα μαζί να σχηματίσουν μια συγκεκριμένη μορφή.  Έτσι εκατοντάδες άνθη σχηματίζουν το γράμμα S, κομμάτια σπασμένου γυαλιού σχηματίζουν το γράμμα V και αμέτρητα κρεμασμένα ψαλίδια διαμορφώνονται στη σχήμα του γράμματος U. Η «αναμόρφωση» είναι μια τεχνική που είναι έχει χρησιμοποιηθεί σε εικαστικά δημιουργήματα από την εποχή την αναγέννησης. Η πηγή έμπνευσης του Dan Tobin Smith όμως ήταν η διάσημη φωτογραφία “The Human U.S. Shield” που τραβήχτηκε το 1913. Μια μοναδική αεροφωτογραφία όπου 30.000 Αμερικάνοι στρατιώτες συντάχτηκαν  σε σχηματισμό ώστε να σχηματίσουν μια γιγαντιαίων διαστάσεων «Ασπίδα των ΗΠΑ».

Η σειρά Alphabetical θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται κατά διαστήματα με νέα γράμματα που ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στην «αναμόρφωση» τους. Τα πιο πολλά γράμματα είναι μη-μόνιμες εγκαταστάσεις τέχνης που δημιουργήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια απλά για να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.