Αρχική Αρχιτεκτονική Σύγχρονο Σχολείο Χωρίς Τοίχους Vittra Telefonplan της Rosan Bosch.

Σύγχρονο Σχολείο Χωρίς Τοίχους Vittra Telefonplan της Rosan Bosch.

by Anna Karataglidou
Telefonplan School by Rosan Bosch

Το σύγχρονο σχολείο Vittra Telefonplan είναι ένα σχολείο χωρίς εσωτερικούς τοίχους με ιδιαίτερα δημιουργικό πρόγραμμα το οποίο βρήκε σχεδιάστηκε από την διακεκριμένη αρχιτέκτονα Rosan Bosch.

Χτίστηκε το 2011 και βρίσκεται στην περιοχή Hägersten της Στοκχόλμης της Σουηδίας και καλύπτει μία έκταση 1900 τ.μ. Η ανοιχτή του κάτοψη και οι πολύχρωμοί του χώροι το καθιστούν πρότυπο των σύγχρονων σχολικών κτιρίων παγκοσμίως.

Το σύστημα διδασκαλίας που εφαρμόζει ο εκπαιδευτικός οργανισμός Vittra δεν απαιτεί αίθουσες διδασκαλίας. Κατά συνέπεια, οι τοίχοι είναι περιττοί! Τα παιδιά διδάσκονται σε ομάδες που έχουν διαφορετικό επίπεδο στις βασικές παιδαγωγικές κατηγορίες του σχολείου. Οι κατηγορίες αυτές έχουν ονόματα όπως “ο νερόλακκος”, ”η σκηνή”, ”η σπηλιά”, “η εστία”, “το εργαστήριο”. Σκοπός του συστήματος αυτού είναι η δημιουργία μιας καθημερινότητας για τα παιδιά στην οποία θα καλλιεργούν το χαρακτήρα και την ευφυΐα τους μέσα από ερεθίσματα και δραστηριότητες που θα πραγματοποιούν στο χώρο. Οπότε το ο χώρος, το φυσικό περιβάλλον και ο εξοπλισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μόνο τα ονόματα των επιπέδων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αρκούν για να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το αρχιτεκτονικό γραφείο Rosan Bosch Ltd. Η ιδιαίτερη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν ταυτόχρονα και μία πολύ ενδιαφέρουσα σχεδιαστική πρόκληση.

Προκειμένου να οριστούν δραστηριότητες στο χώρο, η αρχιτέκτονας κατέφυγε σε πολλές πρωτότυπες λύσεις. Στο εσωτερικό υπάρχουν έπιπλα φτιαγμένα αποκλειστικά για το χώρο αλλά και ένα μοναδικό σύστημα διαχωρισμού του χώρου σε “ζώνες δραστηριοτήτων”. Τελικά, το αποτέλεσμα που προέκυψε κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα εσωτερικό που ενισχύει το παιδαγωγικό πρόγραμμα που φιλοξενεί.

Η Rosan Bosch αντί να τοποθετήσει τυπικά διαχωριστικά από σειρές με καρέκλες και τραπέζια, σχεδίασε ένα τεράστιο “παγόβουνο χρησιμεύει σαν χώρος προβολών, παρουσιάσεων και ξεκούρασης. Τα εργαστήρια είναι πολυλειτουργικά και ανοικτά για χρήση σε όλους. Σε τμήματα του χώρου υπάρχουν μικρές γωνίτσες όπου μπορεί να καθίσει ένας μαθητής μόνος του. Στο σύγχρονο σχολείο Telefonplan κάθε δραστηριότητα υπογραμμίζεται με μια παλέτα ζωηρών και …παιδικών χρωμάτων.

Καθώς το σχολείο επικεντρώνεται στην ενεργή μάθηση με τη χρήση διαδραστικών τεχνολογικών μέσων, ο φορητός υπολογιστής είναι το κύριο εργαλείο δουλειάς των μαθητών. Τον χρησιμοποιούν σε κάθε πιθανό συνδυασμό και θέση, όταν κάθονται, ξαπλώνουν ή στέκονται όρθιοι.

Συνεπώς οι σχολικές εγκαταστάσεις έπρεπε να προβλέπουν όλες αυτές τις πτυχές του μαθήματος και να ανταποκριθούν ενισχύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε τόσο πετυχημένο που το σύγχρονο σχολείο Vittra Telefonplan της Rosan Bosch θεωρείται πρότυπο για όλες τις επόμενες σχολικές εγκαταστάσεις του οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.