Αρχική Τέχνη Street Art & Τέχνη με Δαντέλα της NeSpoon.

Street Art & Τέχνη με Δαντέλα της NeSpoon.

by Anna Karataglidou
NeSpoon Lace Street Art

Η Πολωνή καλλιτέχνιδα “street artist” ΝeSpoon διακρίνεται για την τέχνη με δαντέλα όπου φιγουράρει το πιο απρόσμενο μοτίβο: τα δαντελένια σεμεδάκια. Απρόσμενο, γιατί αν αναλογιστεί κανείς ότι η λεγόμενη “τέχνη του δρόμου” (street art) μας έχει συνηθίσει σε πολύ διαφορετική αισθητική, τότε το πολύ πιο …παλαιομοδίτικο στυλ της NeSpoon είναι κάτι το πρωτότυπο.

Καμβάς της NeSpoon είναι οι δρόμοι, οι πλάκες του πεζοδρομίου, οι τοίχοι και τα λοιπά στοιχεία του αστικού περιβάλλοντος, ενώ τα δαντελωτά της στολίδια δεν περιορίζονται σε ζωγραφιές με μπογιά σε σπρέι και στένσιλ, αλλά και σε κεραμικά “αστικά κοσμήματα” όπως τα αποκαλεί και η ίδια. Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί ακόμη και χυτό τσιμέντο για να γεμίσει σπασίματα στα πεζοδρόμια με το δαντελωτό μοτίβο. Ακόμη, στήνει τρισδιάστατες εγκαταστάσεις που αποτελούνται από πλεγμένα δαντελωτά σεμεδάκια τα οποία ενώνει μεταξύ τους και κρεμάει στο χώρο με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν με δίχτυ ή ιστό αράχνης. Η τέχνη της είναι μια τέχνη με δαντέλα σε πολλές μορφές, μέσα και με πολλαπλές εκφράσεις!

Το όνομα του project της όπου στολίζει με δικές της πρωτότυπες δαντελωτές λεπτομέρειες διάφορες τοποθεσίες της Πολωνική πρωτεύουσας, της Βαρσοβίας είναι “CityDécor”. Εκτός από την πόλη, έργα της μπορεί να βρει κανείς σε τυχαία σημεία της παραλίας Oak Beach, στη Βαλτική, όπου και παραθερίζει.

Φυσικά, τα έργα της είναι προσωρινά στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι δημιουργίες της στην παραλία άντεξαν περίπου μία βδομάδα μέχρι να σβηστούν από τον αέρα, τον ήλιο και την αρμύρα, ενώ τα πλεκτά σεμεδάκια καταλήγουν συνήθως σαν διακοσμητικά κάπου αλλού, συνήθως στις σκηνές των υπόλοιπων επισκεπτών της περιοχής.

Παρ’ όλ’ αυτά, πετυχαίνουν άριστα τον σκοπό τους: η NeSpoon θέλει να τραβήξει την προσοχή μας στην ομορφιά που περνάει απαρατήρητη και βρίσκεται γύρω μας ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.