Αρχική Σπίτι & Design Κάθισμα γραφείου Spina από την Itoki Corporation.

Κάθισμα γραφείου Spina από την Itoki Corporation.

by Andreas Rekopoulos

Το κάθισμα γραφείου Spina της Ιαπωνικής Itoki Corporation εκτός από ιδιαίτερα κομψό Design, διαθέτει επίσης εξαιρετικά υψηλή εργονομία και προχωρημένες τεχνικές λύσεις.

Η μελέτη που έχει γίνει για την ανάπτυξη του Spina είναι εντυπωσιακή. Η ανάλυση κινήθηκε σε τρία επίπεδα. Αρχικά έγινε ορθοπεδική μελέτη για την διάγνωση της σωστής θέσης της σπονδυλικής στήλης, κατόπιν έγινε ανάλυση με την χρήση θερμογραφημάτων για τον σωστό εξαερισμό του καθίσματος και για την διαπίστωση της σωστής επαφής του σώματος με το κάθισμα, τέλος έγινε μελέτη εργονομίας ώστε η καρέκλα να είναι πρακτική για καθημερινή χρήση. Οι κύριες καινοτομίες που προέκυψαν από αυτή την σπουδή ήταν το σύστημα P.S.S (Passive Slide Seat) και το σύστημα A.L.S (Active Lumbar Support).

Οι δύο αυτές τεχνολογίες συνδυασμένες προσφέρουν σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης, ανεξάρτητα από τον διαφορετικό τρόπο που κάθετε ο κάθε άνθρωπος. Στις συμβατικές καρέκλες (ακόμη και στις πλέον εξελιγμένες) η σωστή στάση του σώματος θεωρείται δεδομένη. Όμως οι σχεδιαστές της Itoki ανακάλυψαν ότι μόλις 1 στους 3 ανθρώπους κάθετε σωστά σε ένα δεδομένο σχήμα καρέκλας. Έτσι εξέλιξαν τα συστήματα P.S.S και A.L.S, τα οποία επιτρέπουν αλλαγή της γεωμετρίας του καθίσματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η θέση της πλάτης, αλλά και η θέση του καθίσματος μπορούν να αλλάξουν μετασχηματίζοντας το μέγεθος και το σχήμα του.

Μια ακόμη σημαντική καινοτομία που εφαρμόζετε στο ανατομικό κάθισμα γραφείου Spina είναι η πλάτη η οποία είναι φτιαγμένη από μια ειδική “ελαστική ρητίνη” ένα υλικό το οποίο έχει φυσικές ιδιότητες ανάμεσα στο λάστιχο και το πλαστικό. Έτσι προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη από τα διχτυωτά υλικά που χρησιμοποιούν άλλα καθίσματα γραφείου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει σωστό αερισμό και δεν είναι άβολα σκληρό. Τέλος οι κάθετες γραμμές με την χαρακτηριστική ημιδιαφάνεια που βρίσκονται στο πίσω μέρος ττου καθίσματος γραφείου Spina, παραπέμπουν εικαστικά στα παραδοσιακά Ιαπωνικά διαχωριστικά χώρου Shoji.

To κάθισμα γραφείου Spina προσφέρεται σε αρκετές εκδόσεις είτε σε μορφή καθίσματος εργασίας, είτε σε πιο απλουστευμένη καρέκλα επισκεπτών. Η βασική εκδοχή είναι αυτή που έχει την ιδιαίτερη πλάτη με τις κάθετες ραβδώσεις, όμως για τους πιο κλασσικούς διατίθεται και σε ύφασμα ή δέρμα με τις ίδιες ρυθμίσεις και εργονομικές ευκολίες. Τέλος ως συμπληρωματικά αξεσουάρ διατίθεται προσκέφαλο, υποβραχιόνια και κρεμάστρα που στηρίζεται στο πίσω μέρος της καρέκλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Γ ΚΟΛΛΑΡΟΣ 15/05/2016 - 14:26

Χαιρεται, ενδιαφέρομαι για 2 καθίσματα, αλλα ποια είναι η τιμη?? Όλα ξεκινουν από το σημειο τιμη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Andreas Rekopoulos 16/05/2016 - 15:29

Καλησπέρα, ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

Το άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα καθώς το κάθισμα αυτό έχει ιδιαίτερο σχεδιαστικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, δεν το εμπορευόμαστε το συγκεκριμένο κάθισμα.

Γενικά μιλώντας πάντως τα καθίσματα τέτοιου επιπέδου ποιότητας και εργονομίας συνήθως ξεκινάνε από 1000 ευρώ περίπου για το βασικό μοντέλο και ανεβαίνουν ανάλογα με τις extra επιλογές που θέλει ο πελάτης.

Με εκτίμηση,
DesignIsThis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.