Αρχική Τέχνη Σουρεαλιστική Φωτογραφία: Αστικά Τοπία “Façades” του Zachary Gaudrillot-Roy

Σουρεαλιστική Φωτογραφία: Αστικά Τοπία “Façades” του Zachary Gaudrillot-Roy

by Anna Karataglidou
Facades Surreal Urban Landscapes by Zachary Gaudrillot Roy

Η σειρά φωτογραφιών Façades του Γάλλου καλλιτέχνη και φωτογράφου Zachary Gaudrillot-Roy εντάσσει στη σουρεαλιστική φωτογραφία ένα ασυνήθιστο θέμα: το αστικό τοπίο. Οι φωτογραφίες της σειράς παρουσιάζουν μία διάσταση των αστικών τοπίων όπου κυριαρχούν οι προσόψεις. Για την ακρίβεια, οι προσόψεις είναι το μόνο στοιχείο των κτιρίων το οποίο και μένει ορατό στις φωτογραφίες. Τις υπόλοιπες πλευρές ο καλλιτέχνης τις αφαιρεί χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Απογυμνώνοντας επιλεκτικά τα κτίρια από τις τρεις διαστάσεις τους, κρατώντας όμως από τα περιβάλλοντα στοιχεία την προοπτική, ο Zachary Gaudrillot-Roy δημιουργεί μία σειρά συναρπαστικών και υπέροχα σουρεαλιστικών φωτογραφιών. Το όνομα της σειράς είναι “Façades”  και αποτελείται από τρία κομμάτια, με το πρώτο και δεύτερο να επιλέγουν θεματολογία από αστικά τοπία βιομηχανικών πόλεων κατά τη διάρκεια της ημέρας και το τρίτο να αποτελείται από μια σειρά νυχτερινών φωτογραφιών.

Η λέξη “façade” στα γαλλικά σημαίνει πρόσοψη. Ο φωτογράφος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την δύναμη των προσόψεων των κτιρίων όσον αφορά το βαθμό που εντυπώνονται στην μνήμη μας σαν πρώτη εντύπωση ενός αστικού τοπίου. Θεωρεί ότι είναι το πιο έντονο στοιχείο που καθορίζει το τοπίο καθώς είναι το εξολοκλήρου ορατό και οπτικά κυρίαρχο. Η δύναμη αυτή της πρόσοψης φαίνεται από τη σειρά φωτογραφιών Façades. Πράγματι, ο θεατής στην αρχή φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι κάτι λείπει από το τοπίο, ωστόσο οι προσόψεις φαίνεται να του αρκούν για συμπληρώσει νοητικά την εικόνα. Οι προσόψεις προδίδουν τι κρύβεται πίσω τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.