Αρχική Τέχνη Οι σουρεαλιστικές φωτογραφίες του Philippe Ramette.

Οι σουρεαλιστικές φωτογραφίες του Philippe Ramette.

by Andreas Rekopoulos
Surreal Photography by Philippe Ramette

Καλωσορίσατε στον σουρεαλιστικό κόσμο του Γάλλου φωτογράφου Philippe Ramette. Ένα κόσμο όπου οι κανόνες της φυσικής δεν ισχύουν η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο ρευστή.

Ο Philippe Ramette παίζει με το μυαλό και την αντίληψη του θεατή, δημιουργώντας απίστευτες σουρεαλιστικές φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη δεν είναι προϊόν ψηφιακού μοντάζ αλλά είναι πραγματικά σκηνικά στημένα επιμελώς για τον φακό του φωτογράφου. Παρατηρώντας τις φωτογραφίες του Ramette αρχικά χρειαζόμαστε μια δεύτερη σκέψη για να καταχωρήσουμε το τι βλέπουμε, και κατόπιν μια Τρίτη σκέψη για να καταλάβουμε τον τρόπο που το έστησε.….

Σε κάποιες φωτογραφίες ο θεατής  μπορεί να υποθέσει πως στήθηκε το παράδοξο σκηνικό που απεικονίζεται, ενώ σε άλλες είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως όλα βρήκαν την θέση τους. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ramette σαν άλλος σκηνοθέτης στήνει προσεκτικά την σκηνή της φωτογραφίας χρησιμοποιώντας πολύπλοκα και επιμελώς σχεδιασμένα συστήματα στήριξης.

Ο γεννημένος το 1961 Philippe Ramette ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα ως γλύπτης και έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην διάρκεια της δεκαετίας του 90. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναζήτησης και ενασχόλησης με τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε πολλά επίπεδα, η δημιουργική του πορεία τελικά κατέληξε στην φωτογραφία. Παίζοντας ο ίδιος τον ρόλο του ακροβάτη, του σκηνοθέτη και του φωτογράφου, αποθανατίζει σκηνές που φαινομενικά αναιρούν τους κανόνες της φύσης.

Η δουλειά του σημειολογικά συμβολίζει την ανυπαρξία του «αδύνατου» καθώς στην ουσία στα έργα του ο άνθρωπος αναιρεί τα δεδομένα και αψηφά θεμελιώδεις νόμους της φυσικής όπως αυτόν της βαρύτητας και της άνωσης.

Τα έργα του Philippe Ramette μας ταξιδεύουν σε συναρπαστικούς νέους κόσμους, ενώ παράλληλα συνδυάζουν την ένταση με την ηρεμία. Ενώ τα σκηνικά που βλέπουμε είναι εντελώς παράδοξα, ο πρωταγωνιστής είναι πάντα ήρεμος, σχεδόν ανέκφραστος, σαν να συμβαίνει κάτι απολύτως φυσιολογικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.