Αρχική Αρχιτεκτονική Solar Wind – Ανεμογεννήτριες σε μορφή γέφυρας.

Solar Wind – Ανεμογεννήτριες σε μορφή γέφυρας.

by Andreas Rekopoulos
Solar Wind a Viaduct with built-in Wind Turbines

Το Solar Wind είναι μια καινοτόμα πρόταση παραγωγής ενέργειας που αποτελείται από ανεμογεννήτριες σε μορφή γέφυρας σε συνδιασμό με ηλιακούς συλλέκτες.

Η μελέτη έγινε από το Ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο του Francesco Colarossi σε συνεργασία τις Giovanna Saracino και Luisa Saracino. Το σχέδιο περιλαμβάνει να ενσωματωθούν 26 ανεμογεννήτριες ανάμεσα σου πυλώνες υποστήριξης της γέφυρας, οι οποίες στην συγκεκριμένη εφαρμογή θα αποδίδουν 36 εκατομμύρια kilowatt ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο.

Όλη η μελέτη έγινε με βάση την παλιά γέφυρα υδρορροών της Καλαβρίας στην Νότια Ιταλία η οποία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Αρχικά ο σκοπός ήταν να κατεδαφιστεί, όμως το κόστος κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπάζων έφτασα το αστρονομικό νούμερο των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι ο τοπικός δήμος αποφάσισε να προκυρίξει έναν διαγωνισμό ώστε να γίνουν προτάσεις πως μπορεί η τεράστια γέφυρα ύδρευσης να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά.

Η πρόταση Solar Wind η οποία πήρα την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό περιλαμβάνει πέρα από της ανεμογεννήτριες και μετατροπή του επάνω μέρους της γέφυρας σε πάρκο και αυτοκινητόδρομο. Κομμάτια του πάρκου θα εξοπλιστούν με σκέπαστρα φτιαγμένα από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Σύμφωνα με την μελέτη τα φωτοβολταϊκά θα παράγουν επιπλέον 11,2 εκατομμύρια kilowatt ενέργειας τον χρόνο.

Έτσι στο σύνολο της η εγκατάσταση Solar Wind θα αποδίδει πάνω από 40 εκατομμύρια kilowatt τον χρόνο, αρκετή ενέργεια δηλαδή για να τροφοδοτήσει 15.000 πλήρως εξοπλισμένα νοικοκυριά.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και καινοτόμα εγκατάσταση με ανεμογεννήτριες ή οποία έχει επιπλέον αρχιτεκτονικό και εικαστικό ενδιαφέρον, καθώς προτείνει έναν εναλλακτικό, αποδοτικό και κομψό τρόπο εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.