Αρχική Τεχνολογία Ηλεκτρικό ποδήλατο Smart E-Bike.

Ηλεκτρικό ποδήλατο Smart E-Bike.

by Andreas Rekopoulos

Η γνωστή εταιρία αυτοκινήτων Smart παρουσίασε προσφάτως το Smart E-bike. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο το οποίο φέρνει τους δύο τροχούς στην οικογένεια της Smart και ταυτόχρονα εισάγει μια σειρά τεχνολογικών καινοτομιών.

Για την εξέλιξη του Smart E-Bike η Smart συνεργάστηκε με μια εξειδικευμένη εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών ποδηλάτων, την Βερολινέζικη Grace της οποίας καινοτόμα ποδήλατα έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο. Το Smart E-Bike είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ισχύος 250 watt ο οποίος επιταχύνει το ποδήλατο σε ταχύτητες άνω των 25 χιλιομέτρων την ώρα. Παράλληλα έχει ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση επιτρέποντας έτσι αυτονομία της τάξης των 100 χιλιόμετρων.

Ο σχεδιασμός είναι μοντέρνος και streamlined καθώς μπαταρίες και μοτέρ είναι απολύτως ενσωματωμένα στο πλαίσιο του ποδηλάτου.Καινοτομία αποτελεί η ενσωμάτωση κινητού τηλεφώνου, το οποίο φορτίζει από την μπαταρία του ποδηλάτου και χρησιμεύει ως GPS αλλά και ως πινάκας οργάνων που απεικονίζει την ταχύτητα, το υπόλοιπο της μπαταρίας και όλες τις άλλες ζωτικές πληροφορίες. Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες στην συνέχεια του άρθρου.

Μια ακόμη προηγμένη τεχνική λύση που συμβάλει στην ευκολία χρήσης του οχήματος είναι το σύστημα μετάδοσης με ιμάντα το οποίο περιλαμβάνει και κλειστό κιβώτιο ταχυτήτων. Το σύστημα αυτό έχει πολλά πρακτικά οφέλη καθώς χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, δεν έχει γράσο ούτε δόντια (ευλογία δηλαδή για τα παντελόνια), ενώ το κλειστό κιβώτιο προσφέρει ήπιες αλλαγές ταχυτήτων και μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Όλα τα περιφερειακά του Smart E-Bike είναι αυτό που περιμένει κάποιος από μια πρωτοπόρο εταιρία και ακόμη παραπάνω. Όπως υδραυλικά δισκόφρενα της Magura, σύστημα φωτισμού με LED και θήρα USB για φόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα η χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας είναι εμφανής σε όλα τα σημεία, ο κινητήρας είναι τύπου brushless (χωρίς καρβουνάκια δηλαδή) για ελάχιστη συντήρηση, υπάρχει σύστημα αντίστροφης τάσης που φορτίζει την μπαταρία όταν το ποδήλατο φρενάρει, ενώ η μετάδοση χρησιμοποιεί το πατενταρισμένο σύστημα Hybrid-X, το οποίο επιτρέπει στον κινητήρα να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με τα πετάλια και συνδυάζει την ροπή των πεταλιών με αυτή του ηλεκτροκινητήρα. Το Hybrid-X διαθέτει τέσσερις σκάλες λειτουργίας ανάλογα με το πόση υποβοήθηση επιθυμεί ο χρήστης.

Η ποιότητα κατασκευής αναμένεται να είναι κορυφαία καθώς το Smart E-Bike θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Γερμανία και τα δομικά στοιχεία του όπως το πλαίσιο, οι μπάρες του τιμονιού, τα φώτα, η σέλα, ακόμη και οι λασπωτήρες είναι σχεδιασμένα εκ του μηδενός για το συγκεκριμένο όχημα και δεν είναι στάνταρ περιφερειακά του εμπορίου. Το τελικό συστατικό της επιτυχίας του Smart E-Bike είναι ότι δεν απαιτεί δίπλωμα, πινακίδα ή τέλη κυκλοφορίας, καθώς είναι σχεδιασμένο ώστε να τοποθετείται στο όρια της κατηγορίας του ποδηλάτου και να μην κατατάσσεται στα μοτοποδήλατα όπως πολλά άλλα E-Bikes.

Το Smart E-Bike είναι ένα πρωτοποριακό, χρηστικό και οικολογικό προϊόν που θα αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για αστική μετακίνηση, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2012 με ενδεικτική τιμή 2.900€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.