Αρχική Διάφορα Pandov Chess το σκάκι κομψοτέχνημα του Lucian Popescu.

Pandov Chess το σκάκι κομψοτέχνημα του Lucian Popescu.

by Andreas Rekopoulos
Pandov Chess by Lucian Popescu

Αντλώντας έμπνευση από την φύση του παιχνιδιού και από τις στρατηγικές που εφαρμόζονται κατά την διάρκεια μιας παρτίδας σκάκι, ο Lucian Popescu δημιούργησε ένα μοναδικό σκάκι που τα κομμάτια του μοιάζουν με μικρά μοντέρνα έργα τέχνης.

Οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι παίκτες κατά την διάρκεια μιας παρτίδας σκάκι περιλαμβάνουν επίθεση, άμυνα, παγίδες, τεχνητές οπισθοχωρήσεις ή «θυσία» κομματιών σε μια φαινομενική επίθεση. Ο Lucian Popescu προσπαθεί να μεταφέρει αυτή την δυναμική μέσα από το ρευστό σχήμα των ιδιόμορφων κομματιών σκάκι που σχεδίασε. Τα λευκά κομμάτια έχουν μια αέρινη μορφή όπου ο όγκος των σχημάτων εστιάζεται στο κάτω μέρος. Για τα μαύρα συμβαίνει το αντίστροφο, η συγκέντρωση του όγκου στο επάνω μέρος των μικρών γλυπτών δίνει μια σκοτεινή, επιθετική εικόνα. Έτσι αντικατοπτρίζεται η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

Τα υπέροχα μικρά γλυπτά που συνθέτουν το εντυπωσιακό Pandov Chess είναι γεμάτα προσεγμένες λεπτομέρειες. Από τα γαμψά σαγόνια της μαύρης βασίλισσας και του μαύρου βασιλιά, έως την «μαλακή έκφραση» των λευκών στρατιωτών κάθε λεπτομέρεια συμβάλει στην αποτύπωση της μάχης του φωτός με το σκοτάδι.  Το ιδιόμορφο σχήμα των κομματιών δείχνει με όμορφο τρόπο την δυναμική της μάχης και την λογική των τακτικών που εφαρμόζονται στο πιο διάσημο παιχνίδι στρατηγικής όλων των εποχών.

Το Pandov Chess έχει σχεδιαστεί μέσω υπολογιστή και κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας με την χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή. Έτσι μπορεί να φτιαχτεί σε πολλές ποιότητες και φινιρίσματα, από απλό πλαστικό έως επιχρυσωμένο ατσάλι, ανάλογα με τα γούστα και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Διατίθεται στο κατάστημα του Lucian Popescu στο shapeways.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ζωη 19/09/2020 - 22:19

Θα ήθελα να μάθω την τιμή, ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.