Αρχική Τέχνη Συλλεκτικά μαχαίρια έργα τέχνης της Scorpio Design.

Συλλεκτικά μαχαίρια έργα τέχνης της Scorpio Design.

by Andreas Rekopoulos
Scropio Design Artistic Knives

Η Γερμανική Scorpio Design δημιουργεί χειροποίητα συλλεκτικά μαχαίρια που αποτελούν έκφραση υψηλής σύγχρονης τέχνης.

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα εργαλεία κοπής αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης. Κυρίως τα μαχαίρια και τα σπαθιά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι καλλητενικής δημιουργίας για όλους τους γνωστούς πολιτισμούς. Το μαχαίρι είναι ένα αρχέγονο εργαλείο με διαχρονική εικαστική αξία. Από τα κοκάλινα μαχαίρια των φυλών της Αφρικής έως τα περίτεχνα Αραβικά σπαθιά και τα κοφτερά σαν νυστέρι Ιαπωνικά κατάνα, τα περίτεχνα μαχαίρια αντανακλούν τις εικαστικές πεποιθήσεις ενός πολιτισμού. Η Scorpio Design μεταφέρει αυτήν την παράδοση στον 21ο αιώνα και δημιουργεί μια συλλογή από αυστηρά χειροποίητα συλλεκτικά μαχαίρα μοναδική στο είδος της.

Η συλλογή μαχαιριών της Scorpio Design ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική της, όσο και για την τεχνολογία και την προσεγμένη κατασκευή της. Ανεξάρτητα από την όποια χρηστική τους διάσταση τα συλλεκτικά μαχαίρια της Γερμανικής εταιρίας είναι καθαρά έργα τέχνης.

Για την κατασκευή των ιδιαίτερων αυτών μαχαιρών χρησιμοποιούνται πολλοί διαφορετικοί τρόποι κατασκευής. Από τους πλέον πατροπαράδοτους, έως τους πλέον σύγχρονους. Τα περισσότερα  μαχαίρια της συλλογής φτιάχνονται με την ίδια τεχνική που φτιαχνόντουσαν το πιο φημισμένα “ίσως” σπαθιά της ανθρώπινης ιστορίας, τα Δαμασκηνά Σπαθιά, δοξασμένα από τους Ευρωπαίους που γεύθηκαν την κόψη τους στις Σταυροφορίες.

Η μέθοδος κατασκευής τους είναι χειρωνακτική, χρονοβόρα και επίπονη, όμως το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτο. Η λάμα τους εμπεριέχει στρώσεις σιμεντίτη, ο σιμεντίτης διαμοιράζεται εγκαρσίως στη λάμα σε στενές λωρίδες πάχους 6μμ. και σε απόσταση 30-70μμ. Αυτές οι λωρίδες ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο ατσάλι όντας ανοιχτόχρωμες. Μετά την επεξεργασία και το γυάλισμα η λάμα αποκτά αυτά τα ιδιαίτερα γκρι-ασημί της χρώματα με τα ιριδίζοντα νερά. Η Scorpio Design βελτιστοποιώντας αυτή την ιδιαίτερη, χιλιάδων χρόνων ηλικίας, τεχνική δημιουργεί μοναδικά σχέδια ενσωματωμένα στην ίδια την λεπίδα.

Υπάρχουν όμως και άλλα μοντέλα μαχαιριών στην γκάμα της Γερμανικής εταιρίας που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές κατασκευής και υλικά. Κράματα τιτανίου, χάραξη με λέιζερ, έξυπνους μηχανισμούς «για τα αναδιπλούμενα μαχαίρια» και άλλες τεχνολογίες αιχμής. Η Scorpio Design συνδυάζει το παλιό και το καινούργιο με σκοπό να δημιουργήσει εξωτικά μαχαίρια ασυναγώνιστης ποιότητας.

Εμπνευστής  της Scorpio Design είναι ο Gunther Lobach, άριστος μεταλλουργός και συγγραφέας του γνωστού βιβλίου “Damascus Steel: Theory and Practice”, ενός εξειδικευμένου συγγράμματος σχετικού με τα Δαμασκηνά Σπαθιά, την μεταλλουργία και την ιστορία των σπαθιών και των μαχαιριών του κόσμου. Τα συλλεκτικά μαχαίρια της Scorpio Design βρίσκονται εκτιθέμενα σε πολλές διάσημες γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο. Παράλληλα η κατασκευαστική τους αρτιότητα έχει βραβευθεί επανειλημμένα σε μερικούς από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς μαχαιριών. Τα περισσότερα σχέδια της είναι μοναδικά ή εξαιρετικά περιορισμένης κυκλοφορίας, ενώ η συλλεκτική τους αξία είναι αδιαμφησβήτητη καθώς είναι μοναδικά στο είδος τους.

Μια πραγματικά μοναδική συλλογή από άκρως συλλεκτικά μαχαίρια της οποίας τα κομμάτια θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν αρχαιολογικά ευρήματα του μακρινού μέλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.