Αρχική Διάφορα Σετ για σκάκι Naef Bauhaus του Josef Hartwig.

Σετ για σκάκι Naef Bauhaus του Josef Hartwig.

by Andreas Rekopoulos
Naef Bauhaus Chess Set by Josef Hartwig

Το σετ για σκάκι Bauhaus σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Josef Hartwig το 1923, πρόκειται για ένα άκρως διαχρονικό σχέδιο που ενσωματώνει όλες τις σχεδιαστικές αρχές της σχολή Bauhaus.

Τα κομμάτια του είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το σχήμα τους να υποδηλώνει την λειτουργία τους. Χρησιμοποιώντας λιτές γεωμετρικές φόρμες, όπως τρίγωνα, κύβους και κυλίνδρους,  ο Josef Hartwig δημιούργησε ένα σετ για σκάκι που η μορφή του υπενθυμίζει στον παίκτη τις αρχές του παιχνιδιού. Έτσι ο βασιλιάς για παράδειγμα έχει «αντρικό» τετράγωνο κεφάλι, ενώ η βασίλισσα στρόγγυλο γυναικείο κεφάλι. Ο αξιωματικός υποδηλώνει με το σχήμα τους την διαγώνια κίνηση του, ενώ το άλογο δείχνει ότι κινείται σε Γ όπως και η μορφή του.

Πρόκειται σίγουρα για ένα εικονικό κομμάτι designόπως ο καλλιτέχνης ενσωματώνει στο παιχνίδι την δογματική πεποίθηση της σχολής Bauhaus “form follows function” δηλαδή «η μορφή ακολουθεί την λειτουργία».

Ανά τα χρόνια το σετ για σκάκι Bauhaus έχει κυκλοφορήσει σε πολλές εκδόσεις, σήμερα η καλύτερη σίγουρα ενσάρκωση του που είναι ακόμη σε παραγωγή και διαθέσιμη προς πώληση είναι η έκδοση της ελβετικής εταιρίας παιχνιδιών Naef. Γνωστή για τα «επιμορφωτικά» της παιχνίδια αλλά και για την εμμονή της στην απόλυτη ποιότητα, η Naef για ακόμη μια φορά προτείνει μια άρτια κατασκευή.

Το σκάκι είναι φτιαγμένο από μασίφ ξύλο, με πιστοποίηση ότι προέρχεται από περιβαλλοντικά υπεύθυνη ξύλευση αλλά και ότι δεν περιέχει καμία τοξική ουσία σε μορφή βερνικιού η βαφής. Η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι απόλυτη και το σκάκι είναι σμιλευμένο με μεγάλη προσοχή. Μπορεί η σχεδιαστική φιλοσοφία από μόνη της να δίνει αξία στο αντικείμενο, όμως η άψογη εκτέλεση το συμπληρώνει, το τελειοποιεί και το καθιστά ένα μοναδικό συλλεκτικό κομμάτι.

Το σετ για σκάκι Naef Bauhaus είναι μια διαχρονική εκτέλεση ενός διαχρονικού παιχνιδιού, ιδανικό για να προσφέρει αμέτρητες ώρες διασκέδασης, και ταυτόχρονα εγκεφαλικής άσκησης, σε μικρούς και μεγάλους,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.