Αρχική Τεχνολογία Ηλεκτρικό MINI Scooter με βάση για Smartphone.

Ηλεκτρικό MINI Scooter με βάση για Smartphone.

by Andreas Rekopoulos
Mini E Scooter

H MINI και κατ επέκταση και η “μαμά εταιρία” BMW δεν φαίνεται να σταματάνε να παρουσιάζουν διαρκώς νέες καινοτομίες. Μετά την  παρουσίαση του μεγαλύτερου MINI που έχει δημιουργηθεί, του νέου MINI COUNTRYMAN έφτασε η στιγμή για την παρουσίαση του μικρότερου οχήματος στην γκάμα της MINI, του ηλεκτρικού Mini Scooter.

Το νέο scooter αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού τον Οκτώβριο, αλλά ήδη στην σελίδα της BMW στο Facebook εμφανίστηκαν τα πρώτα στοιχεία και φωτογραφίες του νέου οχήματος. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που στοχεύει αποκλειστικά σε αστική μετακίνηση. Η αυτονομία του φτάνει τα 100χλμ. και η τελική του ταχύτητα τα 50χλμ. ενώ η τάπα βενζίνης έχει αντικατασταθεί από μια πρίζα τύπου σούκο.

Βέβαια ηλεκτρικά scooter έχουν παρουσιάσει και άλλες εταιρίες αλλά αυτό που κάνει το Mini Scooter να ξεχωρίζει είναι το εκπληκτικό του design και η ενσωμάτωση έξυπνων τηλεφώνων (smartphones). Στις πρώτες δημοσιοποιημένες φωτογραφίες του το Mini Scooter εμφανίζεται μαζί με ένα iPhone, αλλά φημολογείται ότι θα υπάρχουν βάσεις για διάφορα Smartphone βασισμένα σε symbian, android, windows mobile, κτλ.

Όταν το smartphone συνδεθεί στο dock του scooter ο οδηγός θα βλέπει τα δεδομένα του οχήματος, όπως τάση μπαταρίας, αυτονομία, στροφές κινητήρα, θερμοκρασία κτλ. στην οθόνη του, επίσης θα έχει άμεση πρόσβαση σε πλοήγηση μέσω GPS καθώς και στην μουσική του βιβλιοθήκη μέσω χειριστηρίων στο τιμόνι, ενώ θα διατίθεται και ειδικό κράνος με ενσωματωμένο Bluetooth για να μένετε δικτυωμένοι ακόμη και όταν οδηγείτε το scooter. Τέλος το smartphone θα μπορεί μέσω software να αποκτήσει κυλιόμενο κωδικό που θα μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε κλειδί για το scooter, συνδέετε το κινητό σας και φύγατε.

Από ότι φαίνεται η BMW προλειαίνει το έδαφος και για οχήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους, το Mini Scooter διαθέτει Wi-Fi το οποίο εντοπίζει τα άλλα Mini Scooter που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό. Σε πρώτη φάση η BMW ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει μια εφαρμογή για smartphones που θα αναβοσβήνει τα φώτα πορειας όταν το scooter σας βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο ίδιο, ως ένα είδος χαιρετισμού-αναγνώρισης των ιδιοκτητών Mini Scooter μεταξύ τους.

Στον τομέα του εξωτερικού design το Mini Scooter είναι άψογο, προσεγμένο και διαφορετικό (όπως ήταν αναμενόμενο  μια και είναι το παρθενικό δίτροχο προϊόν της MINI). Οι λεπτομέρειες του παραπέμπουν σαφώς στα αυτοκίνητα της MINI, όπως πχ. οι χαρακτηριστικοί καθρέφτες, το μπροστινό φωτιστικό σώμα που μοιάζει με αυτό του MINI Countryman και το πατάκι των ποδιών που παραπέμπει στα αλουμινένια πεντάλ του Mini Cooper S. Οι δραστήριοι σχεδιαστές της MINI ήδη έχουν δημιουργήσει τρείς διαφορετικές σχεδιαστικές ενότητες γύρω από το νέο scooter.

H πρώτη θεματική προσέγγιση προβάλει τον οικολογικό αλλά και τον premium χαρακτήρα του οχήματος με πράσινο χρωματισμό και συγκρατημένα πολυτελή αισθητική. Η δεύτερη προσέγγιση προβάλει την τεχνολογική και Gadget διάσταση του Mini Scooter με φλούο χρώματα και επιθετική νέο-μοντέρνα αισθητική. Τέλος η Τρίτη εκδοχή έχει ρετρό χαρακτήρα με κλασσικό Βρετανικό χρωματισμό και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, όπως οι προαιρετικοί προβολείς ομίχλης που τονίζουν το ρετρό στοιχείο.

Η  τεράστια καινοτομία του Mini Scooter (εάν βγει ασφαλώς σε παραγωγή αυτούσιο) είναι ότι παντρεύει δύο από τα δημοφιλέστερα και πιο απαραίτητα προϊόντα της σύγχρονης εποχής, τα οχήματα με τα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή την μετακίνηση με την επικοινωνία. Έτσι το όχημα μεταφοράς εκσυγχρονίζεται και περνάει στην ψηφιακή εποχή, ενώ οι ήδη αμέτρητες δυνατότητες των συσκευών κινητής τηλεφωνίας επεκτείνονται συνεχώς και έχοντας ήδη αναλάβει τον ρόλο της αναπαραγωγής ήχου και της δορυφορικής πλοήγησης, τώρα όλα δείχνουν ότι θα γίνουν και πλατφόρμες ενημέρωσης και διαδραστικής επικοινωνίας για έλεγχο των οχημάτων.

Ήδη υπάρχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν το GPS ή το γυροσκόπιο των κινητών (πχ. το accelerometer του iPhone) για να υπολογίζουν μέση ταχύτητα, κατανάλωση, επιτάχυνση και άλλα στοιχεία σχετικά με οχήματα. Φαντάζομαι ότι με τέτοιου τύπου ενσωμάτωση που διαθέτει το Mini Scooter δεν θα είναι δύσκολο το κινητό τηλέφωνο να αποκτήσει πρόσβαση στους αισθητήρες του οχήματος και να δίνει δυνατότητες παραμετροποίησης μέχρι και σε λειτουργίες όπως την σύσφιξη αναρτήσεων, την αλλαγή απόκρισης του γκαζιού, την προοδευτικότητα φρένων και άλλα. Το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων φαντάζει πιο ενδιαφέρον από ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.