Αρχική Τέχνη Τα απίστευτα γλυπτά ζώων της Sayaka Ganz.

Τα απίστευτα γλυπτά ζώων της Sayaka Ganz.

by Andreas Rekopoulos
Animal Sculptures by Sayaka Ganz

Η γιαπωνέζα καλλιτέχνης Sayaka Ganz δημιουργεί εντυπωσιακά γλυπτά ζώων φτιαγμένα από πλαστικά απορρίμματα. Τα ιδιαίτερα δημιουργήματα της χαρακτηρίζονται από μια ξεχωριστή αίσθηση της κίνησης και ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο που στηρίζει την αρμονία και την επαναχρησιμοποίηση.

Παλιά πλαστικά πιρούνια, κουτάλια, πλαστικές κρεμάστρες και πλαστικά γυαλιά ηλίου συντίθενται σε μοναδικά γλυπτά που αναπαριστούν ζώα εν κινήσει. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη: «Κάθε γλυπτό είναι σαν ένα παζλ, τα αντικείμενα πρέπει να συνδυαστούν με τρόπο που να δημιουργούν ανατομικά χαρακτηριστικά και να δίνουν την αίσθηση της κίνησης. Όταν τελειώσω ένα έργο το κοιτάω από απόσταση, τα παρατηρώ και εφόσον χρειαστεί το αναδιοργανώνω. Προσθέτω ή αφαιρώ κομμάτια, έως ότου το αποτέλεσμα να αποπνέει αρμονία, δυναμισμό και ομορφιά. Μέσα από τα γλυπτά μου φιλοδοξώ να μεταδώσω ένα μήνυμα ελπίδας.»

Κατ αναλογία τα γλυπτά ζώων της Sayaka Ganz μας θυμίζουν έντονα την ανάλογη δουλειά των Dario Tironi και Koji Yoshida καθώς και τα γλυπτά από ανακυκλωμένα ελαστικά του Yong Ho Ji. Οιουσιαστικές διαφορές είναι η τεχνοτροπία, η επιλογή υλικών και το ιδιαίτερο προσωπικό στυλ της Sayaka. Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης συλλέγει με πάθος πλαστικά κομμάτια τα οποία τοποθετεί ανά σχήμα και χρώμα σε 30 οργανωμένους κάδους. Κατόπιν όταν τα κομμάτια ενός χρώματος γίνουν αρκετά για να συνθέσει ένα ολόκληρο γλυπτό αρχίζει να σχηματίζει τον σκελετό. Λευκά κομμάτια την κατευθύνουν σε ένα άλογο ή ένα δράκο, μπλε κομμάτια μπορούν να αποτελέσουν ένα υδρόβιο ζώο, ενώ πράσινα κομμάτια είναι αναμενόμενο να γίνουν μια τεράστια σαύρα. Όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό των δημιουργημάτων της Sayaka Ganz παραμένει η άκρως ρεαλιστική στάση και κίνηση των πλαστικών ζώων της.

Η Sayaka Ganz γεννήθηκε στην Yokohama της Ιαπωνίας και μεγάλωσε στην Ιαπωνία, την Βραζιλία και το Hong Kong. Επί του παρόντος διδάσκει σχέδιο και βιομηχανικό design στο πανεπιστήμιο Indiana University–Purdue University Fort Wayne (IPFW). Έχει κατά καιρούς παρουσιάσει πολλές solo εκθέσεις όπως την πρόσφατη “Objects and Spirits”στην γκαλερί the Robert E. Wilson και την “Convergence” στην γκαλερί εικαστικών τεχνών του πανεπιστημίου της Indiana. Το γλυπτό της με τίτλο “Ambush” (είναι το κίτρινο αιλουροειδές) βρίσκεται ως μόνιμο έκθεμα στο μουσείο τέχνης του Fort Wayne, ενώ πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στο Λονδίνο, στο Τολέδο, στην Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και σε πολλά άλλα μέρη.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο έργο τέχνης, ένα μικρό έργο της Sayaka Ganz πουλήθηκε πρόσφατα στην Αγγλία προς £7,800 ή περίπου 9,500€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.