Αρχική Σπίτι & Design Safretti Gaya, τζάκι ή πίνακας ζωγραφικής με φωτιά?

Safretti Gaya, τζάκι ή πίνακας ζωγραφικής με φωτιά?

by Andreas Rekopoulos
Safretti Gaya Fireplace

Η Safretti είναι εξειδικευμένη σε ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν, στα διακοσμητικά τζάκια που ανάβουν με βιοαιθανόλη. Το τζάκι βιοαιθανόλης Gaya είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημα της και είναι σχεδιασμένο από τον Ολλανδό Designer Roderick Vos.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην ιδέα να φτιαχτεί ένα τζάκι απόλυτα αφαιρετικό που θα παίζει τον ρόλο του καμβά, επάνω στον οποίο προβάλλεται η φωτιά ως εικαστικό στοιχείο. Ο Roderick Vos αφαίρεσε οτιδήποτε περιττό, δημιουργώντας έτσι ένα “καθαρό” design όπου το μαύρο χρώμα της κατασκευής μετατρέπεται σε ιδανικό φόντο για να προβληθεί η σαγηνευτική και δυναμική μορφή της φλόγας. Ακόμη και όταν δεν είναι αναμμένο, με την πρώτη ματιά το Gaya μοιάζει περισσότερο με κάποιο μινιμαλιστικό πίνακα παρά με τζάκι.

Η τελική πινελιά που ολοκληρώνει τον λιτό γεωμετρικό σχεδιασμό είναι το κόκκινο κάλυμμα του θαλάμου καύσης, που κάνει το τζάκι Gaya εξίσου εντυπωσιακό ακόμη και όταν είναι σβησμένο. Το Gaya έχει ήδη αποφέρει στην Safretti την σημαντική διάκριση GOOD DESIGN award στην πιο σημαντική κατηγορία βραβείων, την Best of the Best. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε χώρο, καθώς χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, του οποίου η καύση δεν παράγει καπνό παρά μόνο φλόγα και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για καμινάδα.

Τα τζάκια που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα όπως η βιοαιθανόλη προσφέρουν τεράστια ευελιξία τοποθέτησης διότι δεν χρειάζονται καμινάδα, μπορούν να κατασκευαστούν σε μικρό μέγεθος και εντυπωσιακά σχήματα, δεν μυρίζουν καμένο, ενώ δεν απαιτούν και την αποθήκευση καυσόξυλων. Η βιοαιθανόλη αντίθετα με τα συνηθισμένα είδη αλκοόλ δεν παράγει παγωμένη μπλε φλόγα, αλλά μια ζεστή κίτρινο-κόκκινη φλόγα πολύ κοντά στην φλόγα του ξύλου. Με ένα πλήρες γέμισμα που είναι 2,3 λίτρα καυσίμου το τζάκι καίει για 8-10 ώρες, ενώ το καύσιμο κοστίζει εντελώς ενδεικτικά 3,6 ευρώ το λίτρο.

Βέβαια τα τζάκια βιοαιθανόλη εκτός από τα πολλά τους πλεονεκτήματα, έχουν και κάποια μειονεκτήματα, καταρχάς δεν παράγουν την ίδια έντονη θέρμανση που παράγουν τα παραδοσιακά τζάκια με ξύλο. Παράγουν μεν κάποια θερμότητα, καθώς η καύση του υγρού απελευθερώνει ενέργεια, όμως δεν ενδείκνυνται ως συστήματα θέρμανσης ενός χώρου. Κατά δεύτερον δεν μπορείτε να κόψετε απλά ξύλα και να τα κάψετε, όπως πχ. θα κάνατε στο εξοχικό σας και πρέπει πάντα να αγοράζετε το προτεινόμενο από τον κατασκευαστή καύσιμο. Τέλος για εσάς που θέλετε να ψήνετε στο τζάκι, είναι σίγουρα ακατάλληλα.

Το τζάκι βιοαιθανόλης Gaya όμως δεν είναι τζάκι με την τυπική έννοια του όρου, είναι περισσότερο ένα σύγχρονο έργο τέχνης που χρησιμοποιεί την φλόγα ως κυρίαρχο στοιχείο. Βέβαια αυτό δεν σας εμποδίζει από το να καθίσετε ένα βράδυ γύρω από την φωτιά με φίλους και να απολαύσετε το παιχνίδισμα της φλόγας καθώς και λίγη φυσική ζεστασιά με τρόπο που μόνο η φωτιά μπορεί να παράγει.

Το μοναδικό αυτό τζάκι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και προσφέρεται σε μαύρο χρώμα με κόκκινο καπάκι. Κατόπιν ειδικής παραγγελίας βέβαια μπορεί να ανοδιωθεί σε οποιοδήποτε χρώμα. Η τιμή του είναι περίπου 1300€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.