Αρχική Τεχνολογία Rimac Concept One, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 1088 HP.

Rimac Concept One, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 1088 HP.

by Andreas Rekopoulos

Το υπεραυτοκίνητο Concept One της Κροατικής εταιρίας Rimac Automobili έχει 1088 άλογα, 0-100 σε 2,8 δευτερόλεπτα και 305 χιλιόμετρα τελική ταχύτητα, αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτροκινητήρων.

Η φετινή έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό πριν από λίγες ημέρες (15 Σεπτεμβρίου). Πολλές διάσημες εταιρίες παρουσίασαν αμέτρητα νέα μοντέλα. Όμως το πιο ξεχωριστό μοντέλο της έκθεσης είναι δουλειά της νεοσύστατης εταιρίας Rimac Automobili του 23χρόνου Κροάτη Mate Rimac. Ο λόγος για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Concept One. Χρησιμοποιώντας 4 ηλεκτροκινητήρες το Concept One προσφέρει επιδόσεις που ντροπιάζουν ακόμη και τα γρηγορότερα βενζινοκίνητα μοντέλα.

1088 άλογα ιπποδύναμη, 3800nm ροπή και 2,8 δευτερόλεπτα για 0-100 χιλιόμετρα για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι νούμερα που δεν δέχονται αμφισβήτηση. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 305 km/h με ηλεκτρονικό κόφτη. Το Concept One έχει 600 χιλιόμετρα αυτονομία και ζυγίζει μόλις 1650 κιλά, ενώ με την κατάλληλη παροχή ρεύματος φορτίζει σε μόλις 20 λεπτά. Ένα σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα ή αποκάλυψη της υποκρισίας της αυτοκινητοβιομηχανίας που καθυστερεί εσκεμμένα την ανάπτυξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου? Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Πάντως το Concept One είναι εδώ και η ύπαρξη του δεν είναι έργο κάποιας πολυεθνικής εταιρίας, αλλά ενός ανθρώπου με όραμα. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες στην συνέχεια του άρθρου.

Το Concept One χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα και ένα κιβώτιο ταχυτήτων για κάθε τροχό. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται “All Wheel Torque Vectoring” και είναι στην ουσία μια μέθοδος ανεξάρτητου ελέγχου του φρεναρίσματος, της πρόσφυσης και της δύναμης που μεταφέρει ο κάθε τροχός. Ο κάθε ηλεκτροκινητήρας παράγει 250Kw και περιστρέφεται στις 12.000 στροφές. Παράλληλα όλη η ροπή και η δύναμη είναι διαθέσιμες σχεδόν στιγμιαία. Η προσέγγιση αυτή, μέσω μιας προηγούμενης ηλεκτρονικής διαχείρισης, ανοίγει νέους ορίζοντες στην δυναμική των σπορ αυτοκινήτων και εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο και επιδόσεις.

Η τροφοδοσία με ρεύμα γίνεται από μια συστοιχία μπαταριών λιθίου χωρητικότητας 92 kWhs. Τέλος βασικό στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η διατήρηση χαμηλού βάρους, έτσι γίνεται εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και εξωτικών κραμάτων με μικρό βάρος και μεγάλη αντοχή. Το Concept One είναι προγραμματισμένο να παραχθεί σε 88 αριθμημένα τεμάχια. Οι παραδόσεις να αρχίζουν το 2013 και τα δύο πρώτα κομμάτια έχουν ήδη πουληθεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Mate Rimac κατέστρεψε τον κινητήρα της BMW σειρά 3 μοντέλο 1986 που οδηγούσε. Έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει να την μετατρέψει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας υπάρχουσα τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μοτέρ ο Rimac κατάφερε να μετατρέψει την παλιά του BMW σε ένα τέρας 680 ίππων. Βλέποντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής αποφάσισε να ξεκινήσει το επόμενο project του, το Concept One.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.