Αρχική Σπίτι & Design Ντουλάπι Riddled, ξυλογλυπτική με λέιζερ από τον Steven Holl για την Horm.

Ντουλάπι Riddled, ξυλογλυπτική με λέιζερ από τον Steven Holl για την Horm.

by Andreas Rekopoulos

Το ντουλάπι Riddled σχεδιάστηκε το 2006 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Steven Holl για την Ιταλική εταιρία επίπλων Horm. Παρότι χρηστικά είναι ένα ντουλάπι-πάγκος το ντουλάπι Riddled ακροβατεί ανάμεσα στο έπιπλο και την τέχνη.

Τα ξύλινα κομμάτια του είναι από μασίφ ξύλο καρυδιάς, ενώ τα μεταλλικά συνδετικά στοιχεία είναι από αλουμίνιο. Οι ποικιλόμορφες σχισμές που κοσμούν το ξύλο είναι κομμένες με λέιζερ ακριβείας και καθένα από τα 5 ξύλινα κομμάτια που υπάρχουν στο έπιπλο ακολουθεί μια διαφορετική τεχνοτροπία, δημιουργώντας μια σύνθεση χαοτική αλλά ταυτόχρονα αρμονική. Παράλληλα ο τρόπος που τα γεωμετρικά μεταλλικά κομμάτια συναντούν τα λεπτεπίλεπτα ξύλινα στοιχεία δημιουργεί μια αντίθεση που ισορροπεί την πολυπλοκότητα της κατασκευής και τονίζει την ιδιομορφία της.

Επίσης σημαντικό στοιχείο της υπόστασης και της δύναμης της μορφής του, αποτελεί το γεγονός ότι οι αμέτρητες σχισμές που έχει παίζουν με το φως και την σκιά. Έτσι εάν το δημιούργημα του Holl φωτιστεί σωστά, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η Επιτυχία του αρχικού σχεδίου ήταν τεράστια και από το 2006 έως σήμερα έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη σειρά επίπλων με την ονομασία Riddled που περιλαμβάνει βιβλιοθήκες, τραπέζι και μπουφέ.

Το ντουλάπι Riddled αποτελεί ένα ιδιαίτερο υβρίδιο που συνδυάζει βιομηχανική γεωμετρία με δημιουργικότητα και γλυπτική, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες του φωτός. Η πολυπλοκότητα του ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία, χωρίς όμως να “βαραίνει” τον χώρο και να φαίνεται “φλύαρο”. Η πρωτοτυπία του σχεδιασμού του σε συνδυασμό με την αναγνώριση και την έντονη καλλιτεχνική του υπόσταση το τοποθετούν ανάμεσα στα κλασσικά αντικείμενα σύγχρονου Design. Η τιμή του όπως είναι αναμενόμενο κινείται σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 15.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.