Αρχική Σπίτι & Design Συρταριέρες Pyramid και Revolving Cabinet από τον Shiro Kuramata για την Cappellini.

Συρταριέρες Pyramid και Revolving Cabinet από τον Shiro Kuramata για την Cappellini.

by Andreas Rekopoulos

Οι δύο πρωτότυπες συρταριέρες με τις ονομασίες Pyramid και Revolving Cabinet σχεδιάστηκαν από τον Shiro Kuramata για την Cappellini. Τα δύο πρωτότυπα συστήματα αποθήκευσης αποτελούν ιστορικά αντικείμενα βιομηχανικού Design.

Σχεδιάστηκαν από τον ταλαντούχο Shiro Kuramataτa 1968 και το 1970 αντίστοιχα και παραμένουν έως σήμερα, 40+ χρόνια αργότερα, δύο αναλλοίωτα σχέδια με διαχρονική αξία. Το Pyramid είναι ένα τροχήλατο έπιπλο που αποτελείται από 17 συρτάρια τοποθετημένα σε ένα διάφανο πυραμιδοειδές κουτί από ακρυλική ρητίνη. Το Revolving Cabinet αποτελείται από 20 συρτάρια που ανοίγουν περιστρεφόμενα γύρω από έναν σταθερό μεταλλικό σωλήνα. O μηχανισμός ανάρτησης των συρταριών κατά αυτό τον τρόπο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Revolving Cabinet και έκτοτε έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής.

Το σχέδιο και των δύο επίπλων είναι καθαρά γεωμετρικό και χαρακτηριστικό του τολμηρού σχεδιασμού των δεκαετιών του 60 και του 70. Ο Kuramata όμως αντιστάθηκε στην funky αισθητική της εποχής εκείνης και ενσωμάτωσε ένα έντονο στοιχείο μινιμαλισμού, διατηρώντας έτσι την διαχρονικότητα του σχεδιασμού. Δύο απολύτως κλασσικά κομμάτια που δικαίως θεωρούνται από τα πλέον εικονικά προϊόντα της διάσημης Ιταλικής εταιρίας Cappelini. Αμφότερα τα δημιουργήματα του Kuramata φιλοξενούνται ως μόνιμα εκθέματα σε διεθνώς αναγνωρισμένα μουσεία μοντέρνας τέχνης, όπως το MoMa της Νέας Υόρκης και το Museum of Modern Art inToyama στην Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.