Αρχική Αρχιτεκτονική Ο Πύργος των Ανέμων του Toyo Ito.

Ο Πύργος των Ανέμων του Toyo Ito.

by Anna Karataglidou
Ο Πύργος των Ανέμων του Toyo Ito

Κλασικό πλέον κτίριο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ο πύργος των ανέμων του Toyo Ito βρίσκεται στην πόλη Yokohama της Ιαπωνίας και αποτελεί ένα από τα πρώτα εφαρμοσμένα δείγματα χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας για προσαρμογή ενός κτιρίου στις ειδικές συνθήκες του περιβάλλοντος του.

Όταν λέμε ειδικές, δεν αναφερόμαστε σε κάτι ακραίο, αλλά στην φυσιολογική εναλλαγή της έντασης και της πίεσης του ανέμου όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο. Ο Πύργος των Ανέμων κατασκευαζόταν από το Μάρτιο του 1986 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Αντικατοπτρίζει την άποψη του διάσημου Ιάπωνα Αρχιτέκτονα Toyo Ito για την μεγάλη σημασία της τεχνολογίας στο μέλλον της αρχιτεκτονικής.

Η τεχνολογία επιτρέπει τη μορφή του κτιρίου να συνδιαλέγεται με την πόλη και να συμβολίζει τις σχέσεις μεταξύ της φύσης (μέσω του φυσικού στοιχείου του αέρα) και της ανθρώπινης επέμβασης στον τόπο, της δόμησης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύψους 21 μέτρων Πύργος των Ανέμων της Yokohama φαίνεται λιτός και ταπεινός, αφού αντί να τραβάει την προσοχή πάνω του, η επικάλυψη του από μεταλλικά διάτρητα πάνελ καθρεφτίζει την πόλη.

Το βράδυ, η όψη του αλλάζει εντελώς με τη χρήση του φωτισμού, χωρίς να ακολουθεί κανένα προκαθορισμένο μοτίβο. Μέσω ειδικών αισθητήρων ο φωτισμός του ακολουθεί την ένταση και τα επίπεδα θορύβου του αέρα. Έτσι η όψη του μεταβάλλεται συνεχώς, με την ένταση 1300 λαμπτήρων, και άλλων 42 προβολέων σε βάση και ορόφους να αλλάζει. Οι μικροί λαμπτήρες αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ένταση του θορύβου, ενώ τα δαχτυλίδια νέον στους ορόφους αλλάζουν ένταση ανάλογα με την ένταση του ανέμου.

Στην ουσία ο Πύργος των ανέμων είναι ένας μετεωρολογικός δείκτης που βρίσκεται σε μία συνεχή σχέση με την πόλη και το φυσικό περιβάλλον, σαν σημείο ένωσης των δύο. Τοποθετημένος στον σταθμό των τρένων της πόλης, καλωσορίζει τους επισκέπτες ενώ ο λειτουργικός του ρόλος είναι να φιλοξενεί ένα άλλο φυσικό στοιχείο: το νερό που είναι απαραίτητο για την ψύξη των κλιματιστικών συστημάτων του υπόγειου εμπορικού κέντρου που βρίσκεται από κάτω. Δεν πρόκειται για νέα κατασκευή, αλλά για ανασχεδιασμό και ανάδειξη σε τοπόσημο ενός υπάρχοντος πύργου από μπετόν που υπήρχε εκεί από το ’60.

Ένδειξη της σχέσης που έχει η τεχνολογία με την αρχιτεκτονική, ο Πύργος των Ανέμων χάρισε στον Toyo Ito το βραβείο Edwin Guth Memory Award of Excellence (Illumination Engineering Society) το 1987. Ο παλαιότερος εσωτερικός πύργος από μπετόν κατεδαφίστηκε τελικά τη δεκαετία του ’90, αλλά ο Πύργος των Ανέμων παραμένει για να καλωσορίζει τους ταξιδιώτες του σταθμού μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.