Αρχική Διάφορα Το απίθανο πιάνο του Poul Henningsen.

Το απίθανο πιάνο του Poul Henningsen.

by Andreas Rekopoulos
Poul Henningsen Grand Piano

Το Poul Henningsen Grand Piano μοιάζει σαν να ήρθε από το μακρινό μέλλον, όμως  όσο απίστευτο και αν ακούγετε το απίθανο αυτό φουτουριστικό πιάνο σχεδιάστηκε το 1931.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο Δανό αρχιτέκτονα και συγγραφέα Poul Henningsen  πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι που δεν είναι απλά ένα μουσικό όργανο αλλά περισσότερο ένα μοναδικό έργο τέχνης. Λέγετε ότι η ιδέα του σχεδιασμού ξεκίνησε από μια συζήτηση που είχε ο Henningsen με τον διάσημο Δανό πιανίστα και θρύλο της Τζαζ μουσικής Leo Mathiesen. Ο Mathiesen σχολίασε πόσο ενοχλητικό βρίσκει να μην μπορεί να έχει οπτική επαφή με τον μπασίστα λόγω του καλύμματος της ουράς του ξύλινου πιάνο του. Το σχόλιο αυτό ήταν μια επαρκής αφορμή για τον δαιμόνιο Poul Henningsen ώστε να σχεδιάσει ένα πιάνο με διάφανο κάλυμμα που να λύνει αυτό το πρόβλημα, και παράλληλα να δημιουργήσει ένα από τα διασημότερα σχέδια πιάνο όλων των εποχών.

Όμως αυτό τα χαρακτηριστικό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Το Poul Henningsen Grand Piano είναι ένα αριστούργημα από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Ξεκινώντας από τα ατσάλινα ιδιόμορφα πόδια του έως την επένδυση από κόκκινο δέρμα και τις αμέτρητες μεταλλικές λεπτομέρειες, πρόκειται για ένα ξεχωριστό θέαμα. Βέβαια το κεντρικό στοιχείο είναι το διαφανές κάλυμμα από plexiglass που στηρίζεται σε ένα περίτεχνο μεταλλικό σκελετό.

Το αρχικό σχέδιο κατασκευαζόταν από την εταιρία Andreas Christensen όμως η παραγωγή του σε κάποιο σημείο σταμάτησε. Μετά από πολλά χρόνια εκτός παραγωγής το Poul Henningsen Grand Piano προσφάτως επανεκδόθηκε.  Η επανέκδοση του θρυλικού πλέον πιάνο παράγεται από την Γερμανική Blüthner.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.