Αρχική Διάφορα Design ανεμογεννήτριες από τον Philippe Starck.

Design ανεμογεννήτριες από τον Philippe Starck.

by Andreas Rekopoulos

Ο Phillippe Starck επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την πεποίθηση ότι είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς βιομηχανικούς σχεδιαστές του 21ου αιώνα. Σε ηλικία 61 ετών συνεχίζει να καινοτομεί κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα, να φέρνει το υψηλό Design σε συνηθισμένα αντικείμενα αυξάνοντας ταυτόχρονα την χρηστικότητα τους.

Το concept και ο σχεδιασμός των δύο ανεμογεννητριών έχει ήδη ιστορικό  2 ετών έρευνας και εξέλιξης. Οι ιδιαίτερες αυτές αιολικές τουρμπίνες ονομάζονται Revolutionair και η καινοτομία τους είναι ότι εισάγουν την υψηλή αισθητική στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Phillipe Starck πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι δεν τοποθετούν ανεμογεννήτριες στα σπίτια τους λόγο της αισθητικής παραφωνίας και φιλοδοξεί αυτό να αλλάξει με τα νέα αυτά προϊόντα.

Οι δυο τουρμπίνες προορίζονται για οικιακή χρήση και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας. Ο στόχος εκτός της κομψής εμφανισης, ήταν να δημιουργηθούν γεννήτριες που να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο, να είναι συμφέρουσες στην αγορά και την συντήρηση, να είναι αθόρυβες και να έχουν υψηλή παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η σειρά Revolutionair παράγεται από την Ιταλική εταιρία Pramac και αποτελείται από δύο μοντέλα. Το πρώτο είναι το Twin blades WT400W, το οποίο έχει διάφανη έλικα, ώστε να είναι ανάλαφρο και να χάνεται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο. Παρά το μικρό του βάρος και μέγεθος (διάμετρος 0.9 μέτρα και 26 κιλά βάρος) εκμεταλλεύεται στο μέγιστο την δυναμική του αέρα και έτσι παράγει 400 watt με ταχύτητα ανέμου 14 m/s. Το δεύτερο μοντέλο είναι το Tripala WT1KW, το οποίο συνδυάζει προχωρημένο design με εξαιρετικά υψηλή απόδοση, καθώς με διάμετρο 1,45 μέτρα και 65 κιλά βάρος παράγει 1000 watt με ταχύτητα ανέμου 14 m/s. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι λόγο του σχήματος τους και οι δύο τουρμπίνες λειτουργούν ακόμη και με πολύ χαμηλό άνεμο.

Τα τελευταία χρόνια α Starck έχει κάνει μια στροφή προς το οικολογικό Design και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του για να προάγει προϊόντα με οικολογικό και ανανεώσιμο χαρακτήρα. Όπως έχει δηλώσει θέλει να δημιουργήσει προϊόντα παραγωγής καθαρής ενέργειας, που ο κόσμος να τα τοποθετεί στην κατοικία του για τον διακοσμητικό τους ρόλο και να μην τα βλέπει μόνο ως αναγκαία για λόγους μόλυνσης και οικονομίας,  αλλά και ως επιθυμητά.

Το μοντέλο Twin Blades κοστίζει περίπου 2500€, ενώ το Tripala κοστίζει περίπου 3500€. Ακόμη περίπου 1000€, υπολογίζεται το κόστος εγκατάστασης και καλωδιώσεων. Ενδεικτικά ένα τετραμελές νοικοκυριό χρειάζεται 2 με 3 ανεμογεννήτριες για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.