Αρχική Σπίτι & Design Φωτιστικά Cosmic Leaf και Cosmic Ocean του Ross Lovegrove για την Artemide.

Φωτιστικά Cosmic Leaf και Cosmic Ocean του Ross Lovegrove για την Artemide.

by Andreas Rekopoulos

Ο ευρηματικός Βρετανός σχεδιαστής Ross Lovegrove από ότι φαίνεται δεν στερεύει ποτέ από έμπνευση. Τα φωτιστικά Cosmic Leaf και Cosmic Ocean που σχεδίασε για την γνωστή εταιρία ειδών φωτισμού Artemide χαρακτηρίζονται από την γνώριμη “οργανική” του τεχνοτροπία, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “οργανικό μινιμαλισμό” (Organic Essentialism),όμως διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες δουλειές του και είναι πρωτότυπα και εξαιρετικά εντυπωσιακά.

Παρά την άκρως φουτουριστική τους εμφάνιση και τα δύο φωτιστικά του Lovegrove παραμένουν εξαιρετικά κομψά και ξεχωρίζουν χωρίς καθόλου προσπάθεια και καμία υπερβολή. Από μακριά μοιάζουν σαν φυλλώματα κάποιου περίεργου φυτού ενός άλλου κόσμου. Όταν όμως κάποιος τα παρατηρήσει από κοντά οι φολίδες που έχουν στην επιφάνεια τους θυμίζουν ζωντανό οργανισμό, κάτι σαν ένα κουκούλι που εκπέμπει φως.

Γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες ο Lovegrove επέλεξε ως πηγή φωτός λυχνίες τύπου Led, οι οποίες παράγουν έναν έντονο λευκό φωτισμό με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Οι λυχνίες Led είναι τοποθετημένες με τρόπο που το φως διαθλάται και διαχέεται μέσα από το πολυεδρικό “σώμα” του φωτιστικού, δημιουργώντας έναν φωτισμό ασύμμετρο και ατμοσφαιρικό.

Η σειρά φωτιστικών Cosmic Leaf, όπως και η συμπληρωματική της σειρά Cosmic Ocean περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και σχεδίων. Ξεκινώντας από το μικρότερο επιτραπέζιο μοντέλο και φτάνοντας έως τον εντυπωσιακό πολυέλαιο με τα πολλαπλά κρεμαστά “στοιχεία” η συλλογή Cosmic προσφέρει τεράστια ευελιξία για τοποθέτηση σε οποιοδήποτε χώρο.

Το στήριγμα του φωτιστικού είναι μεταλλικό, ενώ το φολιδωτό του σώμα είναι από  Methacrylate, ένα πολυμερικό πλαστικό, το οποίο όμως έχει σαφώς πιο κρυσταλλική δομή από το απλό πλαστικό και μοιάζει πολύ σε υφή και εμφάνιση με γυαλί. Οι τιμές της σειράς cosmic ξεκινάνε από περίπου 270€ για το πιο μικρό επιτραπέζιο μοντέλο και ξεπερνούν τα 2000€ για τα μεγαλύτερα μοντέλα της συλλογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.