Αρχική Αρχιτεκτονική Παρεκκλήσι Santa Monica των Vicens & Ramos στη Μαδρίτη.

Παρεκκλήσι Santa Monica των Vicens & Ramos στη Μαδρίτη.

by Anna Karataglidou
Santa Monica Madrid

Αυτό το εντυπωσιακό παρεκκλήσι της Santa Monica βρίσκεται στην περιοχή Rivas – Vaciamadrid της Μαδρίτης και έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Vicens & Ramos.

Οι Vicens & Ramos παρουσίασαν στους πελάτες τους τρεις διαφορετικές προτάσεις. Ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι κρίνουν ότι οι δύο απορριφθείσες ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσες από πλευράς προσαρμογής στο τελετουργικό της καθολικής εκκλησίας. Ωστόσο, η τρίτη πρόταση προτιμήθηκε από τους υπεύθυνους του έργου και ένα φουτουριστικό κτίριο στολίζει τώρα την πρωτεύουσας της Ισπανίας.

Οι απαιτήσεις σχετικά με την κατανομή των χώρων τέθηκαν στους αρχιτέκτονες από το Συμβούλιο Diocesan Council of Temples και με βάση αυτά έγιναν αναπροσαρμογές στηη μελέτη που επιλέχθηκε. Έτσι οι χρήσεις καλύπτουν πλέον περισσότερες ανάγκες και το παρεκκλήσι εκτός από χώρο εκκλησιασμού φιλοξενεί διοικητικά γραφεία και κοιτώνες για τους ιερείς.

Οι απαιτήσεις του προγράμματος ήταν σαφείς: να δημιουργηθεί ένα κτίριο το οποίο να ξεχωρίζει ανάμεσα στον θορυβώδη αστικό περίγυρο και να αποτελεί ένα μνημείο ανάδειξης της πνευματικής του λειτουργίας. Ο απώτερος σκοπός είναι να εξαπλωθεί αυτή η πνευματική λειτουργία στο κοινωνικό και αστικό περιβάλλον της.

Η πρόθεση των μελετητών ήταν το παρεκκλήσι να ενταχθεί ομαλά στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα να ξεχωρίζει σαν μορφολογία. Το εγχείρημα ήταν μία σχεδιαστική πρόκληση. Το κτίριο είναι στενό και μακρύ, αιχμηρό στην μία άκρη, ενώ καμπυλώνει ελαφρά κατά το μήκος για να ακολουθήσει τον παράπλευρο δρόμο που υπάρχει στη δυτική μεριά.

Το παρεκκλήσι της Santa Monica μοιάζει να κόβεται απότομα στην Βορειοανατολική του όψη, υιοθετώντας ένα γεωμετρικό σχήμα που περιγράφεται από τους αρχιτέκτονες σας “Έκρηξη, η οποία πάγωσε στιγμιαία στο χρόνο αμέσως μετά την πυροδότηση”. Πράγματι, τα εξογκώματα στην Βόρεια όψη του παρεκκλησίου δίνουν την εντύπωση ότι προεκτείνονται αναζητώντας να φτάσουν στο φως, θυμίζοντας ένα χέρι που δείχνει προς τον ουρανό.

Το παρεκκλήσι της Santa Monica αποτελεί συγκρότημα δύο κτιρίων όπου το ένα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν εκκλησία και το δεύτερο φιλοξενεί τα γραφεία και τους κοιτώνες. Το πρώτο κτίριο είναι κατασκευασμένο με μεταλλικό σκελετό ενώ το δεύτερο είναι μία συμπαγής κατασκευή από σκυρόδεμα. Και τα δύο όμως περιβάλλονται από ένα μεταλλικό κέλυφος ώστε να παρουσιάζουν ενότητα και να κάνουν το παρεκκλήσι της Santa Monica ένα ενιαίο εντυπωσιακό κτίριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.